Сабрање у Крагујевцу
24. December 2015
Повратити стару славу Пакрачко-славонске епископије
25. December 2015

Дани Колубарске битке

У уторак, 15. децембра 2015. године, када наша света Црква прославља Светог пророка Авакума, Светог цара Уроша и Преподобног Јоаникија Девичког, у крипти храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу служен је парастос српским војсковођама и војницима пострадалим у Колубарској битки у Првом светском рату.

Овом службом отпочела је централна прослава манифестације „Дани Колубарске битке“, која је трајала од 8. до 15. децембра. Као и претходних година у наставку прославе уследила је државна церемонија полагања венаца у спомен костурници храма Светог Димитрија. Уз највеће државне почасти венце је положио помоћник министра рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Републике Србије г. Милан Поповић.

Венце су положили и одали почаст и представници Министарства одбране и Војске Србије, председник Општине Лазаревац г. Драган Алимпијевић, дипломатски представници и војни изасланици амбасада Аустрије, Мађарске, Словачке и Чешке у Републици Србији као и представници локалне самоуправе и невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

После церемоније полагања венаца испред спомен цркве одржан је уметнички програм и протоколарна обраћања. Централна прослава манифестације „Дани Колубарске битке“ настављена је у центру града полагањем венаца испред споменика српском ратнику.

kolubara01 kolubara

Извор: Епархија шумадијска, www.spc.rs