Прослава грчког националног празника у Београду
25. March 2019
Епископ источноамерички Иринеј у Шарлоту
27. March 2019

Епископ сремски Василије богослужио у Фенеку

У другу недељу Васкршњег поста, 24. марта 2019. године, светом архијерејском Лиругијом у манастиру Фенеку началствовао је Преосвећени Епископ сремски г. Василије.

Саслуживали су игуман фенечки Макарије, игуман светоархангелски Михајло, протојерејери-ставрофори , архијерејски намесник земунски Слободан Радојчић и архијерејски намесник старопазовачки Миле Јокић и протођакон Слободан Вујасиновић.

-Светитељ Григорије Палама је остао упамћен као борац против оних који су негирали могућност да човек може доћи у истинску, мистичну, заједницу са Богом. Био је живи сведок да људи, благодаћу Божјом, већ сада и овде могу постати учесници божанскога живота и удостојени виђења нетварне светлости Божје, беседио је Епископ сремски који је позвао многобројни верни народ да се и у овим временима великих искушења што више сабирају у Цркви и учествују у заједници са Богом, јер је Црква на свих пет континената очувала васцели српски род.

Владика је најавио обележавање осам векова аутокефалности Српске Цркве на нивоу Епархије сремске у фрушкогорском манастиру Светог Саве у Кувеждину где воде трагови настанка химне Светом Сави.

Извор: Епархија сремска