Мађарска донирала 100 хиљада евра за рестаурацију Гроба Господњег
29. November 2016
Владика Иринеј у канонској посети Кливленду
1. December 2016

Историјска посета патријарха Иринеја Хиландару

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј посетиће српску царску лавру манастир Хиландар, где ће на Ваведење Пресвете Богородице, поводом манастирске славе, началствовати светом архијерејском Литургијом.

Његова Светост г. Иринеј је, у својству Патријарха српског, већ посетио манастир Хиландар у октобру 2014. године. Ипак, за ову посету може се рећи да је од историјског значаја будући да ће патријарх Иринеј бити први поглавар Српске Православне Цркве који ће на манастирску славу, Ваведење Пресвете Богородице, служити свету архијерејску Литургију у српској царској лаври. У пратњи Патријарха српског биће Преосвећени Епископ шумадијски г. Јован.

У манастиру Хиландару традиција је да један од епископа Српске Цркве, најчешће члан Светог Синода, учествује у молитвеном сабрању поводом манастирске славе и тако потврди вековну духовну везу Српске Цркве и светог манастира Хиландара. Из Задужбине манастира Хиландар поручују да су у Хиландару почаствовани доласком Српског Патријарха: -Манастир Хиландар има не само велику љубав него и одговорност према чувару Светосавског трона.

Извор: Радио Слово љубве, ТВ Храм