Слава Епархије зворничко-тузланске
14. April 2018
Саборно крштење у Кошутњаку
16. April 2018

Литургијско сабрање и рукоположење у Врњачкој Бањи

Захватимо, људи, молитвом лека душама нашим, из реке која свима притиче – Пречисте Царице Богородице, точећи нам чудесну воду и омивајући тамна срца, чистећи греховне ране и освећујући душе верних Божанственом благодаћу.

У попразнству најсветлијег Празника Пасхе кога Свети Григорије Богослов назива Царицом дана, празником над празницима, слављем над слављима, који превазилази као сунце звезде не само човечанске и земаљске празнике, но и празнике у част Христа, а Црква се молитвено сећа и Пресвете Богородице и њеног чудотворног извора у Цариграду, предстојатељ катедре Епископа жичких г. Јустин началствовао је сабрањем у храму посвећеном Живоносном Источнику у Врњачкој Бањи.

Епископу су на светој Литургији саслуживали: протојереји-ставрофори Ненад Илић, архијерејски намесник жички, Мирослав Јаковљевић и Аранђел Даниловић, протосинђел Сава (Илић), секретар Епископа, протојереји Драган Јовић, Миливој Илић, Часлав Јовановић, Саша Ковачевић и Жарко Дончић, протонамесник Радован Ђорђевић, протонамесник Радош Младеновић, јереји Слободан Глишовић и Срећко Богићевић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Ненад Јаковљевић.

На Малом входу Владика је одликовао оца Радоша правом ношења надбедреника, као заслуге за дугогодишњи труд који је показао према Мајци Цркви.

Након читања светог Јеванђеља Владика је беседио о празнику који се у народу назива и Источни петак: -Јеванђеље нам говори о онима који слушају реч Божју и држе је, и само они који тако чине могу да схвате да ли су истините речи у Светом Писму. Они коју покушавају да провере да ли је истина написана у Библији често остану само на корицама, док они који се труде да изврше што је написано иду из благодати у благодат. Иако су то тешке речи за нас јер Господа не можемо сместити у наш ум, Њега чак ни небеса не могу да сместе, осим Пресвете Богородице, Он показује да је тај Извор, тај Источник, који делује кроз Мајку Божју и исцељује немоћне. Све то не би било могуће без Њене слободне воље, па када јој Архангел благовести да ће родити једнога од Тројице она смерно каже: „Ево слушкиње Божје, нека ми буде по речи твојој.“ И тако Пречиста прима у утробу Онога Који је несместив, а Он је осветио ту утробу и природу па се рађа Животодавац Који је начело свега доброг.

Владика је напоменуо: -Овај свети храм се спрема за велико освећење да сви они који имају потребе могу овде кроз Литургију и свете тајне да добију оно што им је потребно за спасење. Тако је  Премудри Господ, силан и моћан у речи, устројио да се све освећује именом Божјим. И наши прародитељи Адам и Ева, који су сагрешили својом слободном вољом морали су послушањем заповести Божјих да себе поново васпоставе у Богу. Господ не жели да злоуптребљава слободу коју је дао људима као највећи дар, већ им дозвољава да сами изаберу пут. Иако су избрали смрт уместо живота, Господ их се не одриче већ их крепи да послушањем и држањем заповести Божјих сви можемо да достигнемо меру висине раста Христовог. Ако се само изјашњавамо као хришћани по имену, а не држимо заповести то нам ништа не помаже. Закон Божји је такав да нема малих и великих, већ су заповести подједнако важне за нас. Стога, не можемо ми бирати шта нама одговара, јер ако све испунимо а у једноме сагрешимо криви смо за све. Нисмо сви једнаки, нити смо добили исто, али је важно да се непрестано трудимо онолико колико можемо.

-У Царству небеском свако ће добити своје место које му припада. Светитељи као Божји угодници су ближе Престолу Господа, али има и оних који нису у тој близини Божијој, немају ту слободу, рекао је Владика и подсетио на изреку „да будем у рају па макар у крају“. -Заиста је тако, јер када је трпеза у питању сви седе. Свако узима хране колико му је потребно, мала деца мање, старији више, али сви узимају од исте трпезе. Тако ће бити и у рају, јер нико на друге неће гледати са подозрењем. Зато је Бог и дао нама Цркву као заједницу, којој је Он глава, јер живи и са онима који су се упокојили али и удостојили да буду у Царству небеском. И баш зато ми хришћани и живимо њиховим молитвама, њиховим подвигом,  јер се и они моле да се ми спасемо. Зато ће Пресвета Богородица, Она која је примила Животодавца, бити заштитница и овога храма, јер све је у Њој и кроз Њу саздано, сам Господ се пројављује кроз Њу. Зато све своје и треба да јој поверимо, да нас Она руководи, управља и напаја водом истинитог живота, која тече у вечни живот, рекао је владика Јустин.

У току свете Литургије Епископ је, благодаћу Свесветог Духа која се преноси преко Светих Апостола до данас, рукоположио ђакона Ненада у свештенички чин.

Мноштво народа Божјег се причестило светим тајнама Хростовим, а после заамвоне молитве Владика је са верним народом преломио славски колач  у славу Пресвете Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије.

Од тебе, неисцрпни богоблагодатни источниче, подајеш ми точећи воде твоје благодати која увек чудесно истиче, молим ти се јер си надразумно родила Логоса, ороси ме благодаћу да бих ти клицао: радуј се, водо која спашава!

јереј Ненад М. Јаковљевић 

Извор: Епархија жичка