Владика шумадијски Јован богослужио у Никољу
16. August 2019
Празник Преображења Господњег у Београду
18. August 2019

Освештан обновљени комплекс манастира Орахова

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служиo је 17. августа 2019. године са свештенством свету архијерејску Литургију у манастиру Орахову.

Том приликом Владика је освештао обновљени манастирски комплекс и новоизграђени пут који води до те древне светиње у Црмници, док је настојатељицу манастира мати Атанасију рукопроизвео у чин игуманије.

-У овој древној ораховској светињи прослављамо Светог оца нашега Николаја, коме је посвећен овај храм, прослављамо Христа Господа који је рођен ради нас и нашега спасења, преображенога, распетога, васкрслога и на небо вазнесенога, као и Светих седам мученика ефеских. Седам отрока су мученички пострадали у току страшнога гоњења Цркве Божје у вријеме римскога императора Декија. Они су посвједочили Христово васкрсење. Зазидани су у пећини у Ефесу и пробудили се за вријеме цара Теодосија послије 200 година, подсетио је Владика и додао:

-Ефески мученици су у то вријеме када су, као и у ово наше, многи сумњали у васкрсење Христово и вјечни живот – бесмтрност, посвједочили Христа сараспевши се Њему а у исто вријеме својим буђењем су Га посвједочили као васкрслога из мртвих. Ево у наше вријеме у обновљеној лаври у подножју Ловћена, у Стањевићима се гради у стијени пећина посвећена седморици отрока ефеских. Тако и ми имамо и имаћемо свједочанство њиховог сараспећа и васкрсења. Све је у Цркви Божјој и свеукупној Божијој творевини у знаку Христа распетога и васкрслога. Историја Његове Цркве је сва у том знаку до наших времена. И историја ове свете обитељи је такође у знаку страдања, распећа, али и Његовог васкрсавања.

-Ова немањићка светиња је била запустјела па је трудом сестара уз помоћ честитих људи и вјерника васкрснула. Заједно са њом васкрсава памћење и сјећање на све онe који су себе уградили у њену историју од прадревних немањичких времена. Обанавља се и памћење на све оне који су сахрањени на гробљу око ове светиње. Тако бива кроз сву историју Цркве Божје. Све је у Цркви Божјој у Христовом знаку, у знаку умирања за Христа, али и рађања Њиме и за Њега, храњењем Њиме као хљебом живота који је сишао с неба да сваки који једе од Њега не умре, него жив буде вавијек вјека. Непрекидно благосиља силом Духа Свога Светога наш хљеб и вино и преображава у Тијело своје вјечно присутно са нама и међу нама у светој тајни причешћа, рекао је Митрополит Амфилохије и наставио:

-Живот Цркве, живот човјека, човјечанства, живот свијета, све је призвано да се храни тим хљебом живота – Христом Богом нашим и да се преобрази од смртнога у бесмртнога, од пролазнога у непролазно, да се преобрази силом Божјом и светом тајном причешћа Тијелом и Крвљу Господњом. То је оно што је својство првенствено хришћана кроз вјекове. Они су били и остали свједоци тога хљеба живота – Христа Бога нашега који је сишао с неба ради нас и нашега спасења, ради даривања вјечнога живорта, казао је Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

На крају свете службе Божје, владика Амфилохије је изразио благодарност сестрама на челу са мати Атанасијом и њиховим претходницима који су себе уградили у обнову манастира. Високопреосвећени је уручио и седам архијерејских похвалница за помоћ и несебичну љубав у обнови цркве, манастирског конака и пута до манастира Светог Николе: Општини Бар, за помоћ у асфалтирању пута, као и појединцима Радомиру Новаковићу, актуелном потпредседнику Општине Бар, Стеву Новаковићу, одборнику у СО Бар, и Зорици Дабановић из Бара, Жарку Машановићу, Бранку Ђуришићу и Миливоју Вукмановићу из Вирпазара.

Архиепископ цетињски је пожелио да се на барску општину угледају и све друге црногорске општине, да уграђују себе у светиње и да их чувају као преци њихови:

-У неким другим општинама нападају Цркву Божју и тврде да скрнавимо културно благо Црне Горе, па је то чак стигло до Владе. Није много разумно, али шта да радимо. Они који су се васпитали од Броза у духу Маркса и Енгелса и одрекли Бога и Цркве они тако размишљају и настављају то дјело. Али даће Бог да се и они полако врате изворној и правој Црној Гори и схвате да Црква Христова не припада једноме народу већ свим земаљским народима.

Благодарност је Владика изразио и свима који су на било који начин помогли да манастир Орахово васкрсне, као и онима који су за то принели своје молитве.

-Благодарност и свима вама сабранима! Да ова светиња умножи у вама добро, љубав, радост, мир и сваки благослов Божји у све дане вашега живота и ваших породица, казао је Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска