Патријарх српски Иринеј у Луцерну
2. September 2018
Патријарх српски Иринеј на пријемима у Берну
4. September 2018

Патријарх освештао храм Светих Кирила и Методија у Белпу

Српска православна заједница у Берну као и у читавој Швајцарској имала је у недељу, 2. септембра 2018. године, изузетну част и благослов да присуствује историјском догађају – освећењу храма Светих Кирила и Методија у Белпу поред Берна, првог саграђеног српског православног храма у Швајцарској.

Тим поводом канонску посету овом храму извршио је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј који је уз саслужење Митрополита Француске, Западне и Јужне Европе г. Игнатија (Антиохијска Патријаршија), Митрополита западноевропског г. Јосифа (Румунска Патријаршија), Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, свих свештеника из Архијерејског намесништва за Швајцарску, као и свештеника и ђакона из Васељенске Патријаршије, Антиохијске Патријаршије, Руске Православне Цркве и Румунске Православне Цркве извршио велико освећење храма после кога је служена и света архијерејска Литургија.

При самом дочеку Његове Светости и других архијереја старешина храма протојереј-ставрофор Станко Марковић, архијерејски намесник за Швајцарску, поздравио је Свјатјешег Патријарха у име свих окупљених верника и захвалио му што је православну заједницу у Белпу удостојио своје архипастирске посете.

После свете архијерејске Литургије Свјатјејшег Патријарха поздравио је и Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј који је Његову Светост упознао са активним духовним и културним животом православне заједнице која ужива велики углед у Берну.

Патријарх српски Иринеј упутио је очинске речи окупљеном народу саветовајући их да новоосвећеном велелепном храму удахну живот кроз редовна учешћа на богослужењима и кроз окупљања у њему. Патријарх је подсетио вернике да се православна хришћанска вера потврђује активним животом у Цркви и да градња храмова има смисла само онда када су они испуњени верницима који се у њима окупљају. У знак своје архипастирске посете и освећења храма Свјатјејтши Патријарх даровао је старешини храма протојереју-ставрофору Станку Марковићу икону Спаситеља нашег Господа Исуса Христа, а Епископу аустријско-швајцарском г. Андреју панагију. Као израз дубоке благодарности и молитвеног заједништва отац Станко је уручио Његовој Светости у име парохије икону Светог Саве.

После Литургије уприличена је свечана трпеза љубави у парохијској сали у којој су учешћа узеле многе званице, представници других верских заједница и државних власти Швајцарске. Старешина храма отац Станко Марковић подсетио је госте на важност и значај посете Патријарха српског заједници у Берну и о свим напорима које је она учинила да до овог дана дође. У име Црквене општине Његовој Светости и осталим гостима обратио се члан управе г. Драган Прерадовић који се осврнуо на улогу храма и целокупне Црквене општине у духовном животу православних Срба у Берну и очувању њиховог културног и верског идентитета.

Посебну част Црквеној општини и верницима учинио је представник швајцарске Владе др Михаел Хекендорн (Michael Heckendorn) из Савезног одељења за миграцију и интеграцију који је у свом поздравном говору нагласио изузетно добру интегрисаност српског народа у швајцарском друштву. Он је такође изразио задовољство због градње православног храма у Берну чиме је културни и духовни живот овог краја додатно обогаћен. У име Старокатоличке Цркве са којом Српска Православна Црква негује вишедеценијске изузетне пријатељске односе присутнима се обратио др Урс фон Аркс (Urs von Arx), професор емеритус Универзитета у Берну, који је Свјатјејшег Патријарха и присутне госте подсетио на почетке мисије Српске Православне Цркве у Швајцарској, као и на дугогодишње добре односе између Српске Православне Цркве и Старокатоличке Цркве у Швајцарској, који су се огледали у размени студената и помоћи новооснованим српским парохијама у Швајцарској.

Прилику да се високим гостима обрате имали су и амбасадор Републике Србије у Швајцарско, др Снежана Јанковић и амбасадор Босне и Херцеговине у Швајцарској г. Анђелко Граховац.

Поред великог броја верника из свих крајева Швајцарске, историјском догађају у Белпу присуствовали су и амбасадор Републике Грчке у Швајцарској гђа Хара Сколариу (Hara Skolariou), заменик амбасадора Руске Федерације у Швајцарској г. Сергеј Кудриавтсев (Sergey Kudryavtsev), представници Општине Белп на челу са г. Бенјамином Мартијем (Benjamin Marti), као и представници Швајцарске Реформаторске Цркве и Римокатоличке Цркве.

Кум освећења храма био је г. Небојша Стојановић са породицом.

На крају, Свјатјејши Патријарх обратио се још једном пастирском беседом окупљеном народу и подсетио је на сва страдања кроз која је прошао српски народ, због чега су многи били приморани да напусте своју отаџбину. Његова Светост је захвалио верницима што и ван своје отаџбине, и поред тога што се труде да буду добро интегрисани у своје локалне заједнице, чувају своју веру и културу и што је преносе даље на своје потомство.

Поводом освећења храма и историјске посете Свјатјејшег Патријарха српског г. Иринеја у порти храма настављено је народно весеље уз пригодан културни и уметнички програм.