ВДС: Слава Дома „Бежанијска коса“
2. November 2017
Граду Београду моћна стража, роду српском моћно утврђење
5. November 2017

Представљена књига „Заувек“ Ивана Д. Косте

На 62. Међународном сајму књига 24.октобра 2017. године одржана је промоција романа „Заувек“ вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке Ивана Д. Косте. У препуној сали хале 1 Београдског сајма „Борислав Пекић“ о књизи и раду аутора говорили су протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо, директор Издавачке куће „Само корак“ Биљана Алавања, књижевник Никола Апостоловић и педагог Мирослав М. Маринковић.

Својим присутвом свештенство многобројних епархија Српске Православне Цркве, представника Надбискупије београдске, колега, ученика, пријатеља, гостију из Републике Српске и Норвешке увеличали су преомоцију. На крају промоције присутнима се обратио и аутор дела. Аутор је примерак књиге уручио Његовој Светости патријарху г. Иринеју који је благословио аутора и његове напоре.

Проф. др Драгомир Сандо истче: -Иван Коста се по својим емотивним и зналачким особинама поистоветио са доминантном личношћу романа. Оно што је највредније и што представља потку и основу свакога живота јесте љубав која све и у свему оживљава. Из ње ће произићи сви остали поднаслови романа који је јединствен и необичан по много чему. У молитви Господњој, у којој свакодневно тражимо хлеб наш насушни, тј. хлеб наш најпотребнији на леп начин ће се представити и уз помоћ овог романа схватити као Хлеб живота и гласиће отприлике овако: Господе Ти си наш хлеб који једини гасиш нашу људску глад. Дај нам се и даји нам се, Господе, свакога дана јер без Тебе нема нам живота. Дајући и предајући нам се Господ нам собом дарује и принцип нашега живота. Тај принцим је на свој али веродостојан начин додирнуо, осетио и нама препоручује Иван Коста.

-Поучавајући дар његовог проповедања је прпознатљив. Он је то стекао као тумач верских и православних истина које уноси, па потом преноси из школске учионице преко школског дворишта на тргове и раскршћа. И то са неописивом лакоћом. Стил негове приче као да клизи. Све је без трунке усиљености. Као да се ради о човеку који годинама слаже иза себе романе. Просто се, читајући роман, с времена на време чини да се поиграва са текстом. И на својствен начин све дочарава животним и лепршавим. Зато се радујем са сваким читаоцем који ће затворити задњу страницу ове књиге и уздахнути са жељом да се врати на њен почетак. И да остане дуго у размишљањима и поруком коју роман шаље. И сада сам потпуно сигуран. Овај кратак наредни претиод је време када ће даровити Иван почети опет да ствара и пише нешто ново и необично, казао је проф. Сандо.

Мр Бранка Ивковић Петронић је истакла: -Књига „Заувек“ Ивана Д.  Косте вредан је подухват пажње и дивљења, већи због саме чињенице да је први тог типа у српској литератури. Трагом синтезе и семантичког значења вере – религије и гастрономије с једне и исконске потребе за искреном и чистом љубављу и пријатељству с друге стране – откриа се на известан начин стваралачки credo овог аутора и објашњава аутентичност његовог литерарног првенца. Начин на који Коста користи природан језик, луцидност и духовност његовог израза, у корелацији су са начином његовог поимања живота и живљења, чега су и рецензенти и издавачи ове књиге били свесни – утолико пре, Костина мисао или писана реч не представљају само значајан допринос српској белетристици већ и увид у естетичке и поетичке назоре самог аутора. Књига Заувек, чија скривена порука носи људски, религијски, емоционални и сваки други хумани печат, понајвише кореспондира Сенекиној изреци „Alteri vivas oportet, si vis tibi vivere“ („Треба да живиш за другога ако хоћеш да живиш за себе“).

Књига је изашла у издању издавачке куће Само корак из Београда и налази се у продаји.