Фудбалери Ајнтрахта у посети цркви у Франкфурту
10. December 2019
Директори београдских школа код Патријарха српског
12. December 2019

Причешће ученика веронауке у Кошутњаку

Учешће народа Божјег у литургијском слављу јесте и мора да буде активно сведочење и дело служења царског свештенства, а не пуко присуствовање, којим се света Литургија своди на ниво какве представе, а народ Божји на пасивног посматрача без конктретне и активне улоге у истој. Управо због тога није ни замисливо да се света Литургија служи без учешћа народа Божјег, који садејствује свом епископу, свештенству и ђаконству, а у заједничком евхаристијском подвигу и делатном сабрању око Чаше Живота.

Сабране под сводовима храма Светог апостола и јеванђелисте Луке у Кошутњаку, у недељу 8. децембра 2019. године, том спаносном науку на најлепши могући начин су сведочили најмлађи верници и узданица Свете Цркве и распетог Отачаства, ученици млађих разреда жарковачке Основне школе Љуба Ненадовић.

Наиме, на позив свог вероучитеља и свештенослужитеља тог светог храма, ђакона Хаџи Ненада М. Јовановића, а по благослову старешине храма, јереја др Николе М. Гаврића, светој тајни причешћа, после прописане припреме у посту и молитви, приступило више од стотину ученика.

Својим достојанственим понашањем у светињи, као и чињеницом да су управо они, својим ангелским гласићима, произнели Молитву Господњу током свете Литургије, најмлађа браћа и сестрице у Христу су посведочила горњу чињеницу да су и они активни и делатни, а можда и набољи део царског свештенства из рода српског, као словесног стада Христовог и дела Новог Израиља.

Светом Литургијом у препуном храму Божјем началствовао јереј Хаџи Миодраг Д. Топаловић, уз саслужење ђакона Хаџи Ненада М. Јовановића, док су исповест верног народа обавили протојереј Драган Ђокић и старешина храма јереј др Никола Гаврић.

ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић