Двадесет година епископске службе владике Григорија
12. October 2019
Патријарх Иринеј богослужио у храму Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду
14. October 2019

Промоција књиге „Гледајмо се у очи“ у Мостару

У препуном Владичанском двору у Мостару 10. октобра 2019. године одржана је прва промоција књиге „Гледајмо се у очи“ Његовог Преосвештенства Епископа диселдорфског и немачког г. Григорија, која је његова својеврсна аутобиографија.

Промоција је одржана у оквиру 100. „Шантићевих вечери поезије“, а владика Григорије је рекао да је књига изашла петнаест дана раније да би се нашла на овој манифестацији јер је у једну руку и посвећена Шантићу, који је симбол Мостара.

„Ова књига је у славу Шантића, а Шантићева слава је да будемо људи, пажљиви и пјесници, односно да пустимо да Бог у нама дише“, истакао је владика Григорије и нагласио да је Мостар за њега и даље најдубљи и најтоплији град, најотменији, најгоспотственији град у бившој Југославији.

„Тамо гђе сада јесам имате стални осјећај да ту постоји држава, а када дођете у Мостар имате апсолутни осјећај да држава не постоји и онда не можете да се начудите како уопште ствари функционишу“, рекао је владика Григорије.

Владика је рекао да је из књиге избацио цело поглавље које је било посвећено Херцеговини зато што је имао утисак да не може то тако на брзину да обухвати. „Имам жељу да то једнога дана буде сама једна књига о Херцеговини. Ту су текстови о Шантићу, Андрићев поглед на Херцеговину, моје виђење Херцеговине“, рекао је владика Григорије и додао да је захтевно писати о Херцеговини која је у једном смислу мала, а у другом огромна.

Потпредседник Српског просветног и културног друштва „Просвјета“ Градски одбор Мостар Сања Бјелица Шаговновић рекла је да у књизи владике Григорија има много Херцеговине, да баш зато у предговору проф. Љубомир Симовић каже „Херцеговина је била његова школа“.

„У овој књизи владика Григорије даје одговоре на питања о свом животу, одрастању, љубави према вјери, односима са блаженопочившим патријархом Павлом, епископима, али и о тренутку у којем се налази српски народ – о положају Цркве, њеном односу са државом, неопходном помирењу са комшијама, одбрани Косова…“, каже она.

Данијела Јелић са Филозофског факултета у Бањалуци рекла је да у првом делу књиге, у којој је интервју са владиком Григоријем, може да се ишчита јака порука, чак и о томе како би Босна и Херцеговина требало да буде уређена. Она сматра да поглавље беседа има неку врсту савремених јеванђеоских порука које врло јасно кореспондирају са временом у којем живимо.

Песник Ђорђе Сладоје рекао је да наслов књиге „Гледајмо се у очи“ говори за себе јер су очи огледало душе и огледало свијета. Осим великог интервјуа на почетку књиге ту су и „Путокази“, односно колумне владике Григорија које је писао последњих година, али и неке од беседа попут оне из Мркоњића у којој Владика каже: „Пола срца ми остаје у Херцеговини – вратићу се у њу да умрем“. Један део књиге су „Знакови“ – изјаве владике Григорија, а последње поглавље под насловом „Огледало“ доноси записе неких пријатеља о њему.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка