Седница Националног просветног савета у Призрену
1. October 2019
Освећен парохијски дом у Душановцу
3. October 2019

Прослава јубилеја Српске Цркве у Епархији шумадијској

Велики јубилеј 800 година самосталности Српске Православне Цркве свештенство, монаштво и верни народ Епархије шумадијске, предвођен својим Владиком, прославио је 1. октобра 2019. године у храму Светог великомученика Георгија на Опленцу.

Прослава је почела светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован уз саслужење свештенства и монаштва Епархије шумадијске, у присуству чланова Епархијског управног савета, председника градских општина, директора школа у Тополи и верног народа.

У својој беседи владика Јован је подсетио је на значај јубилеја назвавши га даром Божјим: -Велики је ово дар Божји који је произашао из молитве према Богу и љубави Светога Саве према роду српском. Добијањем аутокефалности Цркве једнога народа, потврђује се да је тај народ дорастао и постао зрео да крене путем спасења, да крене путем Божијим и задобијањем Царства Божијега. Сабрани у овом светом храму ми смо испуњени неизрецивом радошћу и светим осећањима, што је Господ удостојио баш нашу генерацију Срба да се окупимо око светог Престола Божјега и да као народ Епархије шумадијске прославимо овај велики и свети јубилеј. Наше јубиларно сећање на Светог Саву, осам векова после добијања самосталности, представља доказ да наша генерација има толико духовног здравља, толико јасну призму за посматрање наше историје и толико етичке свести да се у њој лик Светог Саве може огледати као у чистом огледалу. Зато овај јубилеј говори не само о Светом Сави него и о нама који напрежемо све своје духовне снаге и сакупљамо их као светлост у сочиву да би што потпуније сагледали и доживели горостасну личност духовног родитеља српског народа.

После свете Литургије на платоу испред храма Светог Георгија на Опленцу одржана је академија на којој је на тему Духовно наслеђе Српске Православне Цркве и српска култура данас говорио председник Матице српске проф. др Драган Станић. Одломке из књиге Светог владике Николаја Молитве на језеру говорио је управник позоришта “Јоаким Вујић” из Крагујевца. Својим дивним појањем свечаност су увеличали чланови хора Успења Пресвете Богородице при Саборном храму у Крагујевцу и Културно-уметничко друштво Опленац из Тополе.

Извор: Епархија шумадијска