Слава Саборне цркве Светог архангела Михаила у Београду
21. November 2017
Патријарх богослужио у храму Свете Петке на Чукарици
23. November 2017

Слава манастира Крке

Епископ Никодим: -Противно је Господу бити у завади са својим ближњима, не помагати им у невољи. Ми треба да живимо у миру и љубави са свима, да помажемо и носимо бремена једни другима.

На велики празник Светог aрхангела Михаила, 21. новембра 2017. године, у манастиру Крки традиционално је прослављена храмовна слава. Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је свету архијерејску Литургију. Празник је увеличао радостан чин рукоположења монаха манастира Свете великомученице Недеље у Оћестову оца Киријака (Врањешевића) у чин ђакона.

У беседи након Литургије епископ Никодим је истакао: – За начелника и војводу свих девет анђелских чинова постављен је Свети архангел Михаило, који је у време Сатаниног пада у гордост предводио мноштво војске небеске говорећи да смерно стојимо пред Творцем нашим и не помишљамо на оно што је противно Богу и певајући радосну и величанствену песму која слави Господа. Таква је његова вера и на њу ми треба да се угледамо тежећи свакодневно да се уподобимо Господу.

Епископ Никодим је нагласио да је противно Господу бити у завади са својим ближњима, не помагати им у невољи и не долазити редовно у цркву на молитву. -Ми треба да живимо у миру и љубави са свима, да помажемо и носимо бремена једни другима. Треба да постимо како наша Света Црква прописује и долазимо на свету Литургију. То је тај минималан труд који Бог од нас тражи, а нама је често тешко и напорно то да чинимо, али нас Он и такве воли и прихвата са љубављу у свој загрљај, ако му покажемо и најмању вољу и жељу да и ми Њега прихватимо и да Му на ту љубав љубављу узвратимо, поручио је Владика.

Извор: Епархија далматинска