Празник Успења Пресвете Богородице свечано је прослављен у манастиру Пиносави, надомак Кусатка. Светом Литургијом је началствовао протонамесник Драган Милутиновић. Саслуживали су: протојереј-ставрофор Радослав Сенић, јеромонах Петар (Драгојловић), настојатељ манастира, протонамесник Далибор Новаковић и ђакон Владимир Степановић.

Појци за певницом су били кусадачки богослови Милош Бркић и Филип Лукић. После свете Литургије и крсног хода преломљен је славски колач г. Небојше Дражића из Кусатка са породицом.

Манастир Пиносава, древна светиња из XV века, налази се у атару села Кусатка код Смедеревске Паланке. Некада парохијски храм који је обухватао четири околна села и духовни центар шире околине, о чему сведоче гробови знаменитих историјских личности који се налазе у непосредној близини манастирског храма, прославио је своју другу славу. Оснивање светиње везује се за пад Смедерева 1459. године. Каже се да је тада одређени број монаха дошао у околину Кусатка и основао светињу и са собом понео своју славу, Успеније Пресвете Богородице, која се и данас слави у тој светињи. Друго предање каже да је претходни храм био посвећен том празнику.

У вечерњим сатима испод Карађорђевог храста, где је Карађорђе у време Првог српског устанка сабирао војску за устанак и коначно ослобођење свих српских земаља од вишевековног непријатеља, одржано је предавање историчара г. Борисава Челиковића на тему Свето српско Косово.

Извор: Епархија шумадијска