Историјска посета патријарха Иринеја Хиландару
30. November 2016
Распоред богослужења Епископа топличког Арсенија
2. December 2016

Владика Иринеј у канонској посети Кливленду

Празничне архијерејске Литургије у у Кливленду. Посета манастиру Светог Марка у Лејк Шефијлду. Смотра фолклорних група поводом Дана благодарности.

Његово Преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј боравио је од 21. до 26. новембра 2016. године у свом родном граду Кливелнду, који је сада саставни део канонске области Источноамерике епархије.

На празник Светог архангела Михаила Његово Преосвештенство г. Иринеј, Епископ источноамерички, служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве у Кливленду (на Западном Волингс путу у Бродвју Хајтсу). Саслуживали су протојереј Мијољуб Матић (старешина храма), јереј Драган Гороњић (архијерејски намесник кливлендски) и протођакон Љубиша Митровић. У светој Литургији молитвено је узео учешће многобројни верни народ коме је после прочитаног Јеванђеља беседио епископ Иринеј.

Надахнуту беседу о непрестаном присуству у нашем животу небесних, бестелесних сила и духовном салгедавању невидљивог света оком људског срца Владика је завршио речима благодарности са жељом да сви присутни у радости прославе Богом благословен празник. Владика је посебно честитао празник славарима који прослављају Арнађеловдан као своју крсну славу-

После свете архијерејске Литургије присутнима се обратио протојереј Миjољуб Матић који је поздравио епископа Иринеја захваливши му на благослову и молитвама које упутио Господу за све присутне али и за оне парохијане који су били спречени да присуствују моливеном сабрању.

Након дивних речи оца Мијољуба упућених епископу Иринеју, Епископ је још једном, као Пастир Добри и онај који се брине за поверено му стадо, позравио све присутне зажелвши њиховој парохији свако добро.

У четвртак, 24. новембра 2016. године, на празник Светог краља Стефана Дечанског и Дан Благодарности у Сједињеним Америчким Државама, Његово Преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Саве у Кливленду.

Саслуживали су протојереј-ставрофор др Живојин Јаковљевић, протосинђел Сава (Медаковић), протојереј Драгослав Косић, јереј Драган Гороњић (архијерејски намесник кливлендски) и јереј Ведран Грабић. На светој Литургији окупили су се многи верници да дочекају свог архипастира и да заједно са њим заблагодаре Господу. Након прочитаног Јеванђеља Епископ се обратио присутном народу следећим речима:

-Ево сабрасмо се  данас у овој нашој светињи да бисмо ми, који смо с једне стране припадници Српске Православне Цркве, прославили успомену на великог светитеља нашег Стефана Дечанског; а са друге стране, као захвални житељи ове земље, Сједињених Америчких Држава, славимо заједно са свима који се налазе у овој благочестивој земљи амерички државни празник – Дан благодарности – Thanksgiving day – као што би се рекло на енглеском језику. Чули сте данас два Јеванђеља – једно које се односи на празник Светог Стефана Дечанског, друго се односи на данашњи дан и на празник Дан благодарности. Шта би смо ми могли приволети за нашу душу и ради нашега спасења сем да слушамо Реч Божју која нам долази из самог Светог Писма а оно прво што се чује и допире до самог срца људског јесте, да у овом свету биће људи који ће нас омрзнути. Зашто, питамо се? Зар није мржња антитеза саме љубави а по речима Светог Јована Богослова и Јеванђелиста Бог је љубав (1.Јов.4,8). Где је Бог ту је љубав присутна, где је љубав ту је и Бог присутан. Ко може у контексту такве љубави да нађе место за мржњу?

-Српска реч мржња управо долази од корена речи мраз и значи онај који је дозволио да му се срце заледи, да више не може да осети топлину никакву, неможе да воли никога јер је срце окорело, срце је залеђено, срце бише не може да осећа ништа и таква особа се удаљила од Господа. Велики учитељ православља у прошломе веку наш српски Епископ будимски Данило, др Данило Крстић, одавно је говорио о такозваној интелектуалној икони. Говорећи да је Бог и Царство Небеско као Комос. У средини се налази сунце а за нас Христос је Сунце Божје, Сунце Правде као што певамо о Божићу: „Ти сја Солнцу правди“! А на енглеском језику: „You are Sun of Righteousness…“ јер Sun/Son може да знаћи, зависно од правописа, било Сунце или Син.  И Он као Сунце Правде је Тај који нас обасјава непрестано светлошћу Својом и та светлост за нас значи живот и живот у изобиљу. Онај који воли Господа, који жели да буде непрестално у присуству самога Живога Бога, пошто је Бог описан у посланици Јеврејима (12:29) као Ватра а од стране Светог Јована Богослова (1. Јов. 1,15) као светлост. Који су атрибути ватре и светлости? Ватра је она што нам додјељује топлину док светлост је оно што нам додељује осветлење, озарење. Онај који жели топлину, који жели да приђе тој ватри, та варта ће њега обухватити и доделити му топлоту а где је топлота нема хладноће, где нема хладноће нема ни мраза, нема ни мржње и тај живи заувек у загрљају Живога Бога јер онај који има топлину има и живот у себи. Затим онај који жели да приђе и да приступи светлошћу, тај ће да види кроз све векове, тај ће да осети шта знаћи бити у присуству Живога Бога. А онај који мрзи светлост, који бежи од истине, који бежи од љубави, бежи од светлости тај ће себе ослепити. И сада погледајте која иронија?! Славећи нашега великога Стефана Дечанског, светитеља чије мошти нетлено почивају у манастиру Дечани и чувају ту нашу светињу, пиамо се да ли је он жив или мртав? Тело говори једно а дух говори нешто сасвим другчије. Међутим и то тело када проговори а проговорило је често пута кроз чудеса које чини кроз векове за наш народ и за све оне који приступају њему тражећи исцелење од њега, јер у његовом срцу нема мржње. У његовом срцу он не разликује чак ни православног хришћанина од једног мусимана. Ко год тражи исцелење он то њему додељује и зато Срби никада неће изгубити Косово јер Косово чува свети краљ Стефан Дечански. Они који су омрзнули њега су га утамничили. Они су га чак и ослепили. Међутим, и кроз то слепило он је прогледао и кроз ту тамницу, кроз тај тамнички прозор његов, он је увидео Сунце Правде, Сина Божијег и зато је он чудотворац који бива у нашој средини. Он је у ствари антитеза мржње јер је он Божји човек. И онај који жели да приступи Господу мора да му пристипи са благодарношћу за све. Управо зато ми славимо на данашњи дан овај државни празник Дан благодарости а у исто време за нас Стефана Дечанског, поручио је владика Иринеј.

Након свете архијерејске Литургије Епископ је поздравио све присутне и честитао Крсну славу свима онима који прослављају Светог Стефана Дечанског зажелећи њима и свим присутним сваки Божји благослов у избиљу.

На дан Светога Јована Милостивог, 25. новембар 2016. године, Његово Преосвештенство г. Иринеј, Епископ источноамерички, са свештенством кливлендског намесништва, у пратњи јереја Драгана Гороњића (архијерејског намесника кливлендског) посетио је манастир Светог Марка у Лејк Шефијлду и показао своју очинску бригу посетивши повереног му архимандрита Леонтија (Алавања), настојатеља манастира Светог Марка, који је оперисан средином новембра и упућен на кућно лечење. Са великом радошћу Високопреподобни Архимандрит г. Леонтије је дочекао Преосвећеног Епископа г. Иринеја захваливши му се на бризи и времену које је Преосвећени за њега издвојио. Архимандрит Леонтије  је упознао Епископа о свом здравственом стању у нади да ће се што пре опоравити  и бити на корист целој Српској Православној Цркви, а посебно Епархији источноамеричкој. У пријатној атмосфери епископ Иринеј је са свештенством провео неколико часова са архимандритом Леонтијем упучујући му речи подршке и храбрећи га да издржи све муке кроз које тренутно пролази.

Посети су поред Епископа источноамеричког г. Иринеја и архијерејског намесника јереја Драгана Гороњића, присуствовали протојереј-ставрофор Ђорђе Милеуснић (парох акронски), протојереј Мијољуб Матић (парох кливлендски),  протосинђел Сава (Медаковић, духовник манастира Марче), протојереј Драгослав Косић (парох кливлендски), јереји Алекса Павићевић (парох кентонски), Бошко Стојановић (парох јангстаунски), Синиша Хрвачевић (парох лорејнски) и Ведран Грабић (парох Фарелски), и протођакон Љубиша Митровић.

Приликом растанка епископ Иринеј је пожелeo архимандриту Леонтију брз опоравак и још много година ревносне службе у винограду Господњем.

У суботу, 26. новембра 2016. Његово Преосвештенсто г. Иринеј, Епископ источноамерички, присуствовао је традицијалној смотри фолклорних група која се одржава сваке године по државном празнику Дан благодарности (Thanksgiving Day). У програму су учествовале фолклорне групе Растко из Детроита, Грачаница из Акрона и фолклорне групе Србија и домаћини Морава из Кливленда. Епископ је, у пратњи свештенства кливлендског намесништва, протојереја Мијољуба Матића, јереја Драгана Гороњића, архијерејског намесника кливлендског, и Синише Хрвачевића, као и протођакона Љубише Митровића, видљиво уживао у смотри народних игара и песама. Програму је такође присуствовао и протојереј-ставрофор др Живојин Јаковљевић, старешина Саборног храма Светог Саве у Њујорку.

Свечано дочекан од стране верујућег народа, приликом уласка у салу Црквене школске општине Свети Сава у Бродвју Хајтсу, Преосвећени Владика је благословио све присутне, децу која су га са радошћу дочекала и дао свој архијерејски благослов за почетак програма. Током тросатног програма Епископу је приступило много народа тражећи благослов и позивајући Епископа, који потиче из њихове средине, да што чешће посећује њихову парохију. Након завршеног програма Епископ се обратио присутнима следећим речима:

-Српски песник Бранко Радичевић из давнине, забележио је предивне речи на почетку једне песме која је посвећена српском колу: Коло, коло, наоколо, виловито, плаховито, наплетено, навезено, окићено, зачињено…Па зар нисмо, најљубљенији, видели како се вечерас видљиво остварила та песма и њене речи овде пред нашим очима? Бог нам је заиста подарио најлепшу децу, најлепшу омладину и хвала Богу за све вас. Захваљујем се играчима, кореографима и родитељима који су децу васпитали на леп начин и довели их да изучавају српске народне песме и српско народно коло. Они су управо ти који представљају нашу Србију и све наше српске земље овде у Сједињеним Америчким Државама. Живели ми и Бог вас благословио! Живео Кливленд! Живео Акрон! Живео Детроит! Да сте ми живи и здрави и сваки Божји благослов нека увек обитава са свима вама. Као ваш Епископ јако сам поносан на све вас и Богу благодаран што ми је подарио овакав изузетан народ Српски, народ Божји. Живи били и да Господ Бог чува вас, ваше цењене породице а нарочито нашу омладину и нашу лепу децу. Живели и Бог вас благословио на многаја и благаја љета! Амин, Боже дај.”

Извор: Епархија источноамеричка