Молитвена сабрања у Епархији нишкој
19. November 2017
Слава Саборне цркве Светог архангела Михаила у Београду
21. November 2017

Званична посета делегације Индијске Православне Цркве

Делегација Маланкара Православне Сиријске Цркве (познате као Индијска Православна Црква) боравила је у званичној посети Српској Православној Цркви у периоду од 24. до 31. октобра 2017. године. То је прва званична посета Индијске Православне Цркве после 80 година. Благословом Његове Светости Василија Мар Томе Павла II, званичну делегацију су чинили:

-Његово Високопреосвештенство Захарије Мар Николовос, митрополит епархије северно-источно америчке, члан Централног комитета Светског савета цркава и члан Управног одбора богословске установе Светог Владимира у Њујорку;     -свештеник Ашвин Фернандис, извршни секретар одељења за екуменске односе и службеник протокола Његове Светости Католикоса Цркве;
-свештеник Аврам Томас, секретар одељења за екуменске односе, предавач на православној  богословској установи у граду Котајам у Индији.

Сврха путовања је писмо Његове Светости Католикоса које има за циљ:

а) обнову односа са Српском Православном Црквом;

б) молитвено поклоњење светом Доситеју Васићу, митрополиту загребачко-љубљанском, који је сахрањен у манастиру Ваведење, а чијим заузимањем је сарадња између две Цркве почела почетком 1930-тих година, да би потом била прекинута светским ратом и послератним стањем;

г) сарадњу на академском нивоу међу професорима и студентма, и

д) упознавање са миленијумским  манастирским,  парохијским и породичним животом Православља у Србији.

Званичном пријему код Његове Светости Патријарха Српског г. Иринеја присуствовали су Епископ моравички г. Антоније, др Александар Прашчевић, као и г. Илија Јовић, докторанд на Теолошком факултету Универзитета у Готингену. Разговори су протекли у братском расположењу и дали велику обострану наду.

Представнике Индијске Православне Цркве примио је, на Православном богословском Факултету Универзитета у Београду, декан протојереј-ставрофор проф. др Предраг Пузовић. Поред декана, присуствовали су др Растко Јовић, као и секретар факултета, правник Василије Војводић.

Изузетно плодотворна је била посета Академији Српске Православне Цркве за уметност и конзервацију. Наиме, услед историјских околности, иконописање је скоро уништено међу Томиним Хришћанима. Тренутно је у току велика обнова православног иконописа и иконографије у Индији, а један од главних носилаца обнове је и отац Ашвин Фернандис.

Епископ шабачки г. Лаврентије, угостио је индијску делегацију у Шапцу. Овом приликом, постигнут је договор о размени омладине у летњем кампу у Соко граду. Наиме, православној омладини из дијаспоре, која се сваке године окупља у Соко граду, идуће године би могли да се придруже и православни Индијци. Такође је било речи и о размени монаштва.

У Саборном храму у Бијељини, гости из Индије присуствовали су светој Литургији. Митрополит Захарија са сарадницима на вечери код г. Цвијетина Симића, дугогодишњег члана Епархијског управног одбора, имао је прилику да се упозна детаљније са народним животом.

Гости из Индије су обишли шест манастира: Ваведење, Раковица, Чокешина и бијељинске манастире Свете Петке, Светог Василија и Светог Николе. Општи утисак срдачности и гостољубља са којом су се сусрели, као и о конкретним активностима током боравка, званичници ће поднети извештај Католикосу и Синоду Индијске Православне Цркве. Посебну захвалност су изразили за великодушност епископа Андреја, чијим је благословом и  разумевањем, ова за обе стране, историјски веома битна посета и била могућа.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска