Православна Епархија бачка ове године обележава два значајна јубилеја свога предстојатеља, Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког, сомборског и сегединског господина др  Иринеја: 25-годишњицу хиротоније и 25-годишњицу устоличења у трон епископа бачких.

Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки, сомборски и сегедински господин др Иринеј рођен је 11. фебруара 1947. године од оца Михаила Буловића и мајке Зорке, рођене Буловић, у Станишићу, у Бачкој, добивши на крштењу име Мирко. Основну школу завршио је у родном месту, а гимназију у Сомбору 1965. године. Дипломирао је на Богословском факултету Српске Православне Цркве у Београду 1969. године.

За време студија примио је монашки постриг од свог духовног оца, блаженопочившег архимандрита Јустина Поповића, добивши монашко име Иринеј. Исте године га Епископ рашко-призренски Павле (потоњи патријарх српски) рукополаже за јерођакона, а потом за јеромонаха.

Непуне две године борави у манастиру Острогу (1969-1970) и предаје у Монашкој школи при манастиру. Деценију 1970-1980. проводи у Атини на постдипломским студијама на Богословском факултету атинског Универзитета, где је, јуна 1980. године, одбранио докторску дисертацију.

На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве 1989. године изабран је за Епископа моравичког, викара Патријарху српском, а потом је, после хиротоније у Пећкој Патријаршији 20. маја 1990. године, изабран за Епископа бачког и устоличен у Новом Саду, 24. децембра исте године.

За доцента на катедри Светог Писма Новог Завета на Богословском факултету у Београду, изабран је 1981. године, где је до одласка у пензију ове године, прошао сва академска звања, предајући у исто време и Новозаветни грчки језик. У четири мандата обављао је и дужност декана Православног богословског факултета. Управо у време када је Преосвештени владика Иринеј вршио функцију декана ове највише просветне установе, Богословски факултет је враћен у породицу Универзитета у Београду. Владика Иринеј је, такође, заслужан за повратак веронауке у школски систем Републике Србије. Дужи низ година врши дужност портпарола Српске Православне Цркве. До јула 2014. године био је администратор новоосноване Епархије аустријско-швајцарске која обухвата и Италију и Малту.

Објавио је многе богословске текстове, научне и популарне, као и доста превода. Десетак година уређивао је Православни мисионар, популарни часопис у издању Светог Архијерејског Синода. Члан је преводилачке Комисије Светог Синода Српске Православне Цркве, Свеправославне комисије за дијалог са Римокатоличком црквом, Свеправославне комисије за дијалог са лутеранима, Комисије Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве за дијалог са аналогном Комисијом Бискупских Конференција Хрватске и Србије и Црне Горе; затим члан је Комисије за организовање и праћење верске наставе при Влади Републике Србије, Удружења библијских теолога Грчке, Удружења књижевника Србије, Комитета покрета за јединство и сарадњу духовно сродних источнохришћанских народа и Савета верских лидера Европе „Религија за мир”.

Учествовао је на многим домаћим и међународним богословским и научним скуповима и конференцијама, на духовним трибинама и у међухришћанским сусретима и дијалозима, као и у домаћим и међународним сусретима и дијалозима са јеврејским и исламским заједницама, установама и организацијама.

Време епископовања владике Иринеја у Епархији бачкој пада у доба великих промена и потреса за српски православни народ свуда, па и на просторима северно од Дунава. У исто време, у последњих двадесет пет година на делу је и обнова црквеног живота у Епархији бачкој, што је првенствено заслуга Епископа Иринеја који својом мудрошћу, искуством и специфичном посвећеношћу свима и свему, одговорно носи крст епископског служења, тако следујући духу, слову  и делу својих славних претходника.

Епархија бачка ће на пригодан начин обележити 25-годишњицу изливања дарова Духа Светога на свога Предстојатеља, иконизујући празник Педесетнице као радост свеукупног сабрања и заједнице коју Владика Иринеј евхаристијски возглављује.

Долгоденствуј и благоденствуј, Преосвећени Владико, на многа и блага лета!

Извор: Епархија бачка, www.spc.rs