52 године свештеничке и 35 година епископске службе Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија

На празник Светог великомученика Прокопија пре 52 године, 21. јула 1968. године, Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије је рукоположен у чин јеромонаха у манастиру Светог Герасима Кефалонијског у Аргостолију, грчкој покрајини Кефалонији. Дан раније је риру рукоположен у чин јерођакона. Рукоположио га је Митрополит кефалонијски Прокопије, који га је 1967. године и замонашио. Владика Амфилохије је више пута истицао да је митрополит Прокопије одиграо значајну улогу у његовом животу.

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве изабрао га је маја 1985. године за Епископа банатског. Хиротонисао га је 16. јуна 1985. године у београдској Саборној цркви Патријарх српски Герман уз саслужење: Митрополита црногорско-приморског Данила и Епископа бачког Никанора, браничевског Хризостома, жичког Стефана, шумадијског Саве, далматинског Николаја, тимочког Милутина, зворничко-тузланског Василија, аустралијско-новозеландског Василија, бањалучког Јефрема и марчанског Данила. Међу њима био је и Митрополит кефалонијски Прокопије, који је га је својевремено замонашио у Грчкој, и од кога је добио архимандритски чин. Устоличен је у Вршцу 21. јула 1985. године.

Одлуком Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве Епископ банатски Амфилохије је децембра 1990. године изабран за Митрополита црногорско-приморског са седиштем на Цетињу. Свечано устоличење је извршио Патријарх српскии Павле са епископима 30. децембра 1990. године у Цетињском манастиру.

На празник Светог Прокопија пре двије године, поводом јубилеја пола века свештеничке службе, Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је говорио за Радио Светигору о свом рукоположењу, сусрету са Грчком, пастирском искуству, првој парохији, сусретима са великим грчким оцима и проповедницима тога времена, касније препознатим као светим старцима, познанствима са људима попут Александра Солжењицина…