Свечана прослава је одржана у Патрасу, у Грчкој, у недељу 29. септембра 2019, поводом 55-годишњице повратка моштију Светог Андрије Првозваног у овај град после више од 500 година.

Архијерејска Литургија је служена у једној од двеју градских цркава посвећених Светом Андреју, а служио је митрополит аркалохорски, кисамски и вијански Андреј и пет других архијереја, међу којима и надлежни архијереј, митрополит патраски Хризостом, као и митрополит јужномадагаскарски Продром.

Митрополит аркалохорски Андреј је одржао проповед, нагласивши драгоцену вредност ових моштију, у овом случају чесне главе, враћене из Ватикана 1964. године.  Поподне је била уређена литија са чесном главом и иконом Светог Андреја како држи море и земљу.

Најзад, на тргу Три савезника, где је некад био уређен дочек  светих моштију, пре 55 година,  митрополит патраски Хризостом беседио је о великом дару и благослову Божјем што се припада Једној, Светој, Саборној и Апостолској Цркви и части да се целива гроб, глава и крст Светог Андреја Патраског.

„Шта би била Грчка без Православља и Патра без светог апостола Андреја?“, запитао се Високопреосвећени.

Лобања је враћена у Патру из базилике светог Петра у Риму, где је  почивала 504 године. Вратио ју је папа Павле VI у знак добре воље и благонаклоности према Грчкој Православној Цркви.

Извор: orthochristian.com (са енглеског Информативна служба Српске православне Цркве)