Љубите једни друге, као што ја вас љубих, да и ви љубите једни друге. По томе ће сви познати да сте моји ученици ако будете имали љубав међу собом. (Јн. 13, 34-35)

Англиканска заједница Пресвете Богородице у Београду, која иначе има редовна богослужења у капели у Вишеградској улици, традиционално и ове године је богослужбено прославила Божић у Патријаршијској капели Светог Симеона Мироточивог, у навечерју празника, 24. децембра 2016. године.

Богослужење је предводио пречасни свештеник Робин Фокс уз појање верника, међу којима су се налазили г. Мајкл Девепорт, шеф делегације Европске уније у Србији, чланови дипломатских представништва у Београду, као и поједини припадници Лутеранске Цркве.

У име Његове Светости Патријарха српског Иринеја, свечаној Божићној миси присуствовао је Преосвећени Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског.

Богослужењу су присуствовали и протођакони Радомир Ракић, уредник Информативне службе Српске Православне Цркве, и Стеван Рапајић, секретар Епархијског црквеног суда, као и ђакони Александар Прашчевић, службеник Светог Архијерејског Синода у Одељењу за међуцрквене послове, и Драган Танасијевић, званични фотограф Информативне службе.

Богослужењу је присуствовао и проф. др Богдан Лубардић, члан Међународне комисије за англиканско-православни теолошки дијалог.

После поздравног говора англиканског свештеника Робина Фокса, који је захвалио Његовој Светости Патријарху на благослову да и овде године богослужи у капели Светог Симеона,  присутнима се обратио Преосвећени Епископ г. Арсеније:

-Велечасни оче Робине, Ваше Ексленције, драга браћо и сестре, искрено и од свег срца се радујемо што имамо прилику да вас, припаднике драге нам Цркве Енглеске, опет видимо на свечаном богослужењу уочи празника Рођења Сина Божјега по грегоријанском календару у Патријаршијској капели, седишту Српске Православне Цркве, чија је историја исписана трудом и жртвом великих делатеља, који су своју љубав према Богу и роду своме посведочили конкретним делима.

Исто тако, радујемо се што односи наших Цркава нису ограничени само речима братске подршке, него су посведочени добрим делима, како у тешким, тако и у тренутцима радости као што је данашњи дан, а све по заповести Господа нашег Исуса Христа: „Љубите једни друге, као што ја вас љубих, да и ви љубите једни друге. По томе ће сви познати да сте моји ученици ако будете имали љубав међу собом“ (Јн. 13, 34-35).

Плод наших братских хришћанских односа је ова племенита, вишедеценијска традиција коју негујемо, јер нам је остављена у аманет од наших предака, који су током Првог светског рата били сведоци љубави англиканског свештенства које им је уступило богослужбене просторе у Британији, што им је омогућило наставак ратом прекинутог рада православне богословије на колеџу код Оксфорда, где се школовао Свети ава Јустин Ћелијски, и што је нашем клиру у Британији штампало богослужбене књиге. Свештенство ваше Цркве је позвало Светог владику Николаја Охридског и Жичког да проповеда у великој катедрали Светог Павла у Лондону на Видовдан 1916. године, а ове године, поводом стогодишњице овог догађаја, у истој катедрали је беседио Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј.

Окупљени данас у овом светом месту помолимо се Богомладенцу Христу да нас благослови даровима и умножењем истинске љубави и сетимо се речи Светог апостола Павла који нас поучава да „у братољубљу будите једни према другима нежни“ (Рим. 12, 10).

У име Његове Светости Патријарха Српског г. Иринеја и у своје лично име најсрдачније вам честитам овај велики хришћански празник са жељом да га молитвено прославите и проведете у најлепшем празничном расположењу са вашим најмилијима. Христос се роди!

25