Молебан и литија на Жабљаку и Беранама
1. January 2020
Не дамо светиње! – 3. децембар 2019.
3. January 2020

Архијерејска Литургија и рукоположење у Бијелом Пољу

Владика Јоаникије: Врши се страшна неправда над Српском Православном Црквом, доживљавамо удар на православље у Црној Гори, осмишљен, испројектован, али, ми као хришћани смо дужни да дамо отпор и да устанемо против неправде што је наш народ са својим свештеницима и учинио.

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је 2. јануара 2019. године, на празник Светог Игњатија Богоносца, Светог  Данила Другог, Архиепископа српског, свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла, у Бијелом Пољу. Током светог богослужења Преосвећени Епископ је рукоположио ђакона Огњена Фемића у свештенички чин.

„Од данашњег празника почињу да се пјевају Божићне химне, припремајући се, унапријед, за Рођење Богомладенца Христа. Данас прослављамо оног Божјег угодника кога је Господ Исус Христос, када је био дијете, узео у своје наручје и рекао апостолима: Докле не будете као дијете ово нећете видјети Царства небеског, а та ријеч односи се и на све хришћане. Благослов Господњи који је Христос излио на дијете Игњатија, остао је на њему и умножавала се до те мјере у његовој души, уму и срцу, да се својом благодаћу настанио у његовом срцу Васкрсли Господ Исус са својом истином, правдом, свјетлошћу, милошћу, па је он, када је дошло вријеме да страда за своју вјеру, пострадао на узвишен начин, свједочећи вјеру и вјерност Господу Исусу Христу Богомладенцу“, казао је владика Јоаникије.

„И Свети Данило је носио је Господа Христа у свом срцу. Познат је као хиландарски игуман из времена када су Каталонце изнајмљивали византијски цареви да ратују, а како нијесу били довољно плаћени, ријешили су да пљачкају светогорске манастире. Многе су опљачкали, многе монахе побили, а тадашњи игуман хиландарски Свети Данило одбранио је манастир Хиландар. Борио се против католика Каталонаца, који су се понашали горе него незнабошци. Када су људи грамзиви онда то узима маха и код вјерујућих и код невјерујућих, заправо, та грамзивост потире вјеру и тамо гдје је било. Тако то бива у историји, а касније, Свети Данило изабран је за Епископа хумског и столовао је у овој светињи, обновио је, проширио, украсио. Говори се да су фреске, које су остале у олтару, и понешто у припрати, из његовог времена. Он је био велики борац за своју вјеру, човјек изузетне културе, савјетовао је наше краљеве, Светог краља Милутина, Светог краља Стефана Дечанског и помагао им око подизања и украшавања светиња“, навео је Преосвећени Епископ.

За празник Рођења Христовог верни народ се припрема постом и молитвом, а ове године је то у посебној атмосфери.

„Врши се страшна неправда над Српском Православном Црквом, доживљавамо удар на православље у Црној Гори, осмишљен, испројектован, али, ми као хришћани смо дужни да дамо отпор и да устанемо против неправде што је наш народ са својим свештеницима и учинио. Подсјећамо ову државу и цијелу домаћу и међународну јавност на ону основну истину да држава стоји на грађанину, као што Црква стоји на вјернику, али за државу то има још веће значење. Ако је, ових дана, толико грађана Црне Горе православне вјере изразило своје неслагање са неправдом која се чини, приликом доношења Закона, и ако је било толико наших оправданих реакција, излазак на улице, када је све, већ, доведено до апсурда, онда сваки тај излазак и свак ко је изашао свједочи да је тај закон ништаван и да није донесен у складу са вољом већинске Цркве у Црној Гори“, истакао је Владика будимљанско-никшићки.

„С тога овакав Закон мора да се повуче. То би била пракса у свакој нормалној, цивилизованој, а нарочито, проевропској држави. Међутим, Црна Гора се са овим Законом враћа у примитивизам, јер он није у складу ни са правом, ни са правдом, нити са међународним стандардима. Он је само у складу са злом вољом и похлепом оних који желе да отму црквену имовину и да понизе Цркву Свету, Божју, Православну, и нашу свету вјеру“, оценио је епископ Јоаникије, поручујући:

„Не смијемо дозволити да се газе завјештања Светог кнеза Мирослава и жупана Првослава и Стефана Немањића, ктитора Мораче, и Светог Василија Острошког и осталих Божјих угодника из рода нашег, који су подизали светиње, Богу их и Цркви посвећивали, да се те светиње скрнаве. Иако власти говоре да неће скрнавити светиње, али, после ће да кажу, чим се упишу, да су они власници па могу са њима да раде шта хоће. Већ су рекли да би да их дијеле коме они хоће и како хоће и да их претворе у бизнис“.

Против тих злих намјера Црква се заједно са верним народом бори, али не огњем и мачем, већ истином и правдом.

„И наш излазак на улице је оправдан све до момента, не дај Боже, наравно, од нас неће бити никаквих провокација, нити лоших порука. Наша борба је против неправде. Тражимо од наших власти да овај Закон повуче или да га измијени радикално у оним дјеловима који су за Цркву неприхватљиви. Са свима су се договарали осим са нама. Договарају се са пчеларима, ловцима, риболовцима приликом доношења уредби или закона, а са најбројнијом вјерском заједницом – Црквом Православном нијесу хтјели да се договарају. Хтјели су само да оставе утисак, да фингирају дијалог коге није било. Ми не можемо да прихватимо наметање, а разговор и договор братски – увијек, ради добра Цркве и државе, а посебно ради добра нашег народа“, закључио је епископ Јоаникије који је свима честитао наступајући празник Рождества Христовог, а новом свештенослужитељу Огњену Фемићу, који на службу добија парохију у Никшићу, пожелио да га Бог укрепи да његова свештеничка служба засветли и буде на спасење њему и свима којима буде свештеник, духовник и парох.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка