Прослављена трећа година рада капеле Васкрсења Христовог у Окружном затвору у Београду

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, у капели Васкрсења Христовог у Окружном затвору у Београду свету архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ моравички Антоније уз саслуживање јереја Анђелка Додера и протођакона Стевице Рапајића.

Литургији су присуствовали запослени ове установе са својим управником г. Звонком Груловићем, заменик директора Управе за извршење кривичних санкција координатор г. Видић и начелници, управници више затвора, чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства, као и они који својим добровољним радом помажу постојање капеле.

За свој допринос у раду и мисији наше свете Цркве у увој установи грамате Његове Светости су добили музичка кућа Метрополис и г. Драган Ћирић, директор маркетиншке агенције Context Manufacturing.

У трећој години свог постојања у Окружном затвору у капели су опроштај прегршења, утеху и духовни прображај тражили они који су због учињених дела склоњени из заједнице слободних људи, али и запослени ове установе, тако да је на Литургијама које се редовне служе током протекле године учествовало око 1700 људи који се налазе у овој установи, док је укупан број оних који су тражили духовну подршку био око 3200 људи. У раду ове кепеле Христово јединство, као пуноћа Цркве у којој нема ни роба ни слободњака, видљиво је у сваком дану њеног постојања, заједница која се налази изван затворских зидова учествује својом добровољном подршком у свему што се дешава. На Литургијама певају добровољни појци, сав принос се доноси споља као дар верних и молитва за опоравак и спас свих и сваког, на Литургијама учествују и запослени и лишени слободе.

Управо о потреби свих за спасење, о Божјој икони у сваком човеку, о потреби пресаздавања сваког од нас говорио је Његово преосвештенство епископ Антоније нагласивши важност мисије наше Црква у затворима као Христов дар апостолима од којих ми исто примисмо да разрешујемо и везујемо грехе палима, дар и моћ који само Црква има да мртвог учини живим.