Празнично богослужење у загребачком Светопреображенском храму, у присуству Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија, служио је архимандрит Данило Љуботина уз саслуживање свештенства, монаштва и верног народа. 

Богослужењу су присуствовали предсједница Републике Хрватске Колинда Грабар Китаровић, амбасадорка Републике Србије у Загребу Мира Николић, предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, ректор загребачког свеучилишта Дамир Борас, предсједник Савјета за националне мањине Репблике Хрватске Александар Толнауер, представници вјерских заједница, јавног живота и градских власти у Загребу.

У свом обраћању сабрању митрополит Порфирије је позвао на мир, пријатељство и заједништво, а мноштво православних верника, за које је Саборни храм био претијесан, испунили су загребачки Цвјетни трг и упркос снијегу који је падао, у амбијенту духовне топлине и радости пратили су богослужење на великим екранима постављеним испред храма.

– Никада божићни поздрав и речи мира нису звучале толико снажно и одјекивале толико дубоко у срцима свих људи и никада нису биле толико потребне као што је то данас случај, нагласио је Митрополит истичући да не треба много дубоке мудрости да се уочи да је немир свуда око нас.

-Сукоби су међу државама, не трпе се расе, унутар држава постоји искључивост међу странкама, али нетрпељивост се спушта и до основне ћелије свакога друштва. Више не може да поднесе отац сина ни син оца, у рату су браћа међу собом. Природа се освећује за неправду коју јој наносимо, за истребљивачки менталитет. Егоизам појединачни и групни, плутократија, модерни либерализам не препознаје унутрашње потребе ни вредност сваког човека. Немир и зло као да су снажнији од Бога и мира, али  није тако, то свједочи данашњи дан када Господ долази међу нас и када се мир Божији усељава међу нас, рекао је Митрополит.

– Стога, морамо схватити да је време покајања, крајње време за преображај. Граница која дели добро од зла није између народа, држава, раса и класа, чак ни између добрих и злих људи. Граница која раздваја добро од зла пролази тачно кроз средину, кроз центар срца сваког човека, свакога од нас, али ни ту није коначно заустављена и заувек остварена. Јер у сваком човеку, ма колико одступио од Бога, од себе и других људи, колико ниско пао и зао био, увек постоји једна клица добра, јер сваки човек носи печат Божији, јер је икона Божија. Исто тако и неко ко је врлински добар увек у себи носи макар клицу могућности за зло. Сваки човек је пре свега слободно биће. Потребно је да завиримо у себе, да се саберемо, да се сетимо да смо овде само тренутак и да у срцу своме пронађемо Новорођеног Христа и мир. Јер мир и помирења која долазе као последица политичких фактора, свакако су добродошла и неопходна, али колико пута смо у историји видели и на својој кожи осетили да је такав мир ограничен. Мир по диктату траје колико траје и диктат. У ово нас је уверио комунизам. Трајни мир је духовна категорија и он не долази споља, него из срца. Божић нас позива да ударимо темеље том и таквоме миру у којем ћемо себе ставити на олтар и катедру строге своје савести и преиспитивања под светлом присуства Христовог. Кад се измиримо с Богом, прихватићемо све што је Божије, бићемо у миру са собом, с ближњим својим и с природом, истакнуо је митрополит Порфирије, закључивши да смо Христови онолико колико волимо сваког човјека, али и указао на одговорност за мир и помирење које имају верске, културне, интелектуалне и политичке елите.

Након богослужења одржан је пригодни божићни пријем у Музеју Српске православне цркве у Загребу. Узваницима се обратила предсједница Републике Хрватске Колинда Грабар Китаровић, изражавајући задовољство што је имала прилику бити на празничном богослужењу у православном храму у Загребу који је ту више од стољећа једна од најистакнутијих визура главног града Загреба и највидљивији знак присуства Српске православне цркве.

-Православна традиција којом се поносите богата је бадњим и божићним догађајима који су израз наше заједничке хришћанске вјере, али и особите културе коју његује српски народ. Она завређује поштовање и уважавање и уједно нас потиче на развијање екуменског духа, дијалога и заједништва у раду за опште добро, казала је Предсједница и истакла да је Божић благдан људског достојанства и путоказ свима нама како се требамо односити према другима. Сви људи требају бити дио ове божићне радости. Календари могу бити различити, али исто је расположење радости и мира, наше црквене свечаности и обитељска окупљања.

Пријему се придружио и градоначелник Града Загреба Милан Бандић са представницима градских власти.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска, www.spc.rs