Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, у организацији Одбора за верску наставу Архиепископије београдско- карловачке, деца која похађају верску наставу, пливала су за Часни крст.

Због великог интересовања ученика да узму учешћа у традиционалном пливању за Часни крст, као и због немогућности да мала деца у зимском периоду пливају на отвореном, одлучили смо да, по први пут, ове године омогућимо ученицима млађих разреда да за Часни крст пливају у затвореним базенима. Учествовало је преко 70 деце узраста од 1. до 4. разреда са шест београдских општина: Звездара, Палилула, Врачар, Вождовац, Нови Београд и Земун.

Пливање је одржано на  Крстовдан 18. јануара у 11 часова на базенима: Тонус, базен ОШ „20. октобар” и базен „Royal for kids”. На свим локацијама, најпре је обављено освећење воде, а затим и само пливање. Освећење воде обавили су протојереј проф. др Драгомир Сандо, председник Одбора за верску наставу, затим отац Драгиша Јоцић, старешина цркве Преображења Господњег, отац Милан Марић, старешина цркве Јован Владимир и јереј Радомир Чворо.

Учеснике су једнако бодрили њихови наставници, родитељи и другари. Уз мере предострожности, присуство спасилаца, наставника физичког и тренера, све је протекло у најбољем реду.

Страхиња Радоњић из ОШ „Владислав Петковић Дис” и Анђела Антић из школе „Иван Горан Ковачић” победници су са општине Звездара. Прво место међу палилулским дечацима освојио је Огњен Шевић, ученик ОШ „Зага Маливук”, док је у конкуренцији девојчица са Палилуле победу однела Анђела Петровић из ОШ. „Иван Милутиновић”.

Од новобеоградских девојчица пехар је отишао руке Мартиновић Бојане из ОШ. „Драган Лукић”, а од новобеоградских дечака припао је Александру Вучковићу из ОШ „20.октобар”. И Земун је имао своје представнике, а победници су Јована Максимовић ( ОШ „Светозар Милетић” ) и Лука Томић ( ОШ „Соња Маринковић” ). Ученици са Врачара и Вождовца ове године заједно су одмерили снаге. Најбржи су били Андријана Шијачић из „Синише Николајевића” и Немања Стојић из ОШ. „Свети Сава”.

Поред такмичара, које су пријавиле школе, у базенима су се нашли и малишани удружења „Света Србија”.

Првонаграђени ученици са свих општина добили су пехар и медаљу са посебном ознаком Пливање за часни крст 2018.  Медаље су додељене и за друго и за треће место, а за све учеснике и школе обезбеђене су похвалнице. Ђацима са Новог Београда и Земуна награде је уручио певач Никола Роквић; Врачарцима и ђацима Вождовца државни првак у пливању Ђурђе Матић, док је палилулцима и звездарцима честитао и награде уручио генерални секретар Савеза за фитнес и рекреацију Србије Драган Томашевић.

Захваљујемо се свим учесницима, школама, тренерима и људима добре воље, који су одвојили своје време да присуством подрже догађај, а првенствено онима који су обезбедили простор ( базене ), јер без тога, овај величанствени догађај не би могао да се одржи.

Надамо се да је овогодишњи догађај тек један у низу, да ће постати традиција.  Такође, идеја је да се следеће године учешће омогући и ученицима старијих разреда основних школа и ученицима средњих школа.

мр Драгана Тодоровић