Часни крст освојила осамнаестогодишња Јована Лепосавић, која је захвалила храбрим витезима пливачима и Богојављески крст посветила својим друговима оболелим од рака, као и онима који су преминули од опаке болести.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је 19. јануара 2019. године, на Богојављење, свету архијерејску Литургију у Николајевској цркви у Земуну. На почетку богослужења Његова Светост је рукопроизвео г. Николу Масникосу, дипломираног теолога и поздипломца Московске духовне академије, у чин чтеца. После Литургије, на којој је саслуживало свештенство Архиепископије београдско-карловачке, Патријарх је началствовао свечаним чином освећења воде. Уследила је свечана Богојављенска литија која је прошла централним земунским улицама до обалоутврде на Кеју ослобођења где је одржано такмичење у пливању за Часни крст.

Укупно 244 пливача учестовало је у Богојављенској светковини, која се од 18. века одржава у Земуну (са полувековним прекидом током комунистичког режима). Часни крст освојила је неустрашива осамнаестогодишња Јована Лепосавић из Београда, која је победила канцер. Победница је захвалила је организаторима Богојављенског светковања и храбрим витезима пливачима за Богојављески крст који је посветила својим друговима оболелим од рака, као и онима који су преминули од опаке болести.

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и председник општине Земун г. Дејан Матићи уручили су храброј девојци статуу Богојављенског пливача и медаљу. Непосредно пре тога, за изузетан допринос у промоцији хришћанског подвига и витештва који се изображава у Богојављенском пливању, патријарх Иринеј је градоначелнику Радојичићу уручио Богојављенски крст, а Организациони одбор наградио је и председника Руске Федерације и амбасаду Русије, као и представника Радиотелевизије Републике Српске истим одличјем.

Светковину су својим присуством увеличали су председник Општине Земун са сарадницима, припадници Војске Србије и Полиције, представници јавних, културних, научних и спортских установа.

Организатори 22. трке у пливању за носиоца Богојављенског крста били су Градска општина Земун, Српска православна црквена општина Земун и СВЕБОР Савеза Београда. Трка је била посвећена великом јубилеју – осам векова аутокефалности Српске православне цркве и вековном пријатељству руског и српског народа.