Крстовдан у Саборној цркви у Београду
18. January 2017
Јовандан у манастиру Дуга
20. January 2017

Богојављенска литија и пливање за Часни крст у Земуну

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је 19. јануара 2017. године, на Богојављење, свету архијерејску Литургију у Николајевској цркви у Земуну.

После Литургије, на којој је саслуживало свештенство Архиепископије београдско-карловачке, Патријарх је началствовао свечаним чином освећења воде. -Нека са светом водицом – коју ћемо данас пити, којом ћемо се умити и кропити и коју ћемо унети у своје домове – уђе у нас и благодат Божја да нас штити и води оним путем који је нам је Господ открио и на који нас је све позвао, поручио је Патријарх.

Уследила је свечана Богојављенска литија која је, предвођена Патријархом српским, прошла централним земунским улицама до обалоутврде на Кеју Ослобођења, где је патријарх Иринеј, пре пливања за Часни крст, освештао споменик Богојављенски пливач, који је постављен поводом 20-годишњице организовања традиционалног пливања у Дунаву.

По освећењу знамења у спомен првим пливачима за Часни крст, Његова Светост се упутио ка дунавској обали где је у присуству великог броја житеља српске престонице благосиљао девојке и младиће који су неустрашиво пливали у леденој води у славу и част Оца и Сина и Духа Светога који се јавише на данашњи на реци Јордану.

Богојављенску светковину која се од 18. века одржава у Земуну (са полувековним прекидом током комунистичког режима) својим присуством увеличали су председник Општине Земун са сарадницима, припадници Војске Србије и Полиције, представници јавних, културних, научних и спортских установа.