У недељу, 12. јануара 2019. године, торжественом Литургијом прослављено је Рождество Христово у руској цркви Подворја Московске Патријаршије.

Божанском службом началствовао је старешина храма протојереј Виталије Тарасјев уз саслужење свештенства из Српске Православне Цркве: протојереја Небојше Тополића, старешине земунске Богородичине цркве, и јереја Ивана Делића из Епархије банатске.

Хор Подворја је својим појањем улепшао божићно празновање. Светим тајнама причешћиван је из три путира христоносни руски и српски народ; највише је било деце која су се окупила у божићној радости.

По традицији, у Светотројичном руском храму на Ташмајдану одржана је и ове године прослава Божића – Рождества Христовог са децом.

Славећи преславно Оваплоћење Сина Божјега, Господа нашег Исуса Христа, јединог Новог под Сунцем, нешто мање од две стотине деце у пратњи родитеља похитало је ка храму Божјем да се сабере око Богомладенца, Пречисте Богоматере и Увекдјеве Марије и праведнога Јосифа. Дечје душе су се загрејале речима светога Јеванђеља о истинитом догађају очовечења и рођења Спаситеља рода људског. Сједињени у светој Тајни причешћа са Господом нашим Исусом Христом, са радошћу су после Литургије наставили прослављање Дечјег празника који је почео певањем тропара – химне Празнику Рођења Спаситеља света.

Затим је ученик Јован Здравковић прочитао одломак божићног Јеванђеља од Матеја, док су Валерија и Агата Карабчукови читале текст о Божићу. Дечји хор при храму Рођења Пресвете Богородице у Земуну, предвођен вероучитељицом Славицом Ивошевић и руководиоцем хора Сањом Николић,  отпевао је са руском децом  тропар Божића, а овај здружени хор је отпевао почетни стих Коледе – Небо и земља се радују.

О светом граду Витлејему говорила је Дарија Јаблановић, која је касније казивала песму познатог руског песника Атанасија Фета. Ксенија Никитовић је читала поучни текст о Божићу, док је Милка Стошић изрецитовала песму Христос се роди.

По старом руском хришћанском обичају, деца из школе за веронауку направила су малу литију око јелке, док је испред њих у рукама ученика сјала Витлејемска звезда. Хор је појао песму В љесу радилас Јолаћка.

Радост литургијског сабрања и Дечје јелке улепшана је божићним поклонима, које је припремила ова Црквена општина.

З. Зец