По већ устаљеној вишегодишљој пракси припадници Оружаних снага БиХ из реда српског народа организовали су свечане Божићне пријеме у касарнама ОС у РС и ФБиХ.

Свечно је било и 13.јануара.2016. године у касарни Козара у Бањалуци гдје је овај начин обележавања празника Рођења Христовог постао традиционалан и препознатљив. То свједочи и велики број званица из јавног и политичког живота Републике Српске које се сваке године одазову и присуствују овој манифестацији. Свечаност је почела светом архијерејском Литургијом којуу је, у војној цркви Светих мученика јасеновачких у касарни Козара, служио Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Атанасије уз саслужење војних свештеника ОС БиХ.

Више од 300 припадника Оружаних снага БиХ из реда сва три народа дочекали су и поздравили предсједника РС г. Милорада Додика, члана предсједништва БиХ г. Младена Иванића, замјеника министра одбране ОС БиХ г. Бориса Јеринића, велики број војних аташеа и многе друге званице из јавног и политичког живота РС и БиХ. Пријему су присуствовали и велики број генерала, бригадира ОС БиХ као и велики број пензионисаних припадника ВРС. Након поздравне ријечи скупу су се обратили Замјеника министра одбране ОС БиХ г. Борис Јеринић, предсједник РС Милорад Додик, члан предсједништва БиХ г.Младен Иванић и његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије, представник и војни епископ Српске Православне Цркве при Министарству одбране и ОС Босне Херцеговине, који је пренео овоме сабрању поздраве и благослов Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и Његовог Преосвештенства Епископа бањалучког г. Јефрема. Скупу су присуствовали и вјерски представници Исламске вјерске заједнице и Римокатоличке Цркве. Битно је нагласити да је осим централне свечаности у касарни Козара у Бањалуци и у касарнама у Бијељини, Добоју, Травнику, Билећи, Пазарићу и Приједору такође приређени свечаности поводом празника Божића.

С обзиром на своју изванредно добру организацију и тако велики број гостију које је окупио, и то не само из Републике Српске него и из Федерације БиХ и из других земаља, дипломатских, војних, религијских и других представника, Божићни пријем у касарни Козара је по речима епископа Атанасија, учинио управо оно што стоји у програму Христове мисије у свету – да зближава људе и да их чини пријатељима, и тако се православни Божић показује као заиста ефективни фактор мира на овим нашим просторима. Заслуга за то припада првенствено организаторима Божићног пријема, али и свима учесницима у њему.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка, www.spc.rs