Божићно сабрање у Српском центру Бонириг испуњен народним обичајима

Управа Српског спортског центра у сиднејском кварту Бонириг и Удружење Срба са Баније из Сиднеја организовали су на други дан Рођења Богомладенца Христа, 8. јануара 2016. године, у великој сали клуба свечану Божићну прославу, са акцентом на народне обичаје у нашим крајевима везане за овај велики и радосни хришћански празник.

У лепо и укусно окићеној сали постављен је посебан сто за „домаћина“ и његове госте за Божић испуњен традиционалним српским специјалитетима, као и огромна чесница у којој се налазио српски динар, који је проналазачу донео награду у износу од 100 аустралијских долара.

Уз молитву чесницу је присутној деци и младима разделио протонамесник Немања Мрђеновић, који је том приликом свима честитао Христово рођење и говорио о значају овог празника у животу српског народа као и о важности очувања традиције, језика, а самим тим и идентитета. Протонамесник Немања Мрђеновић је нагласио да је за нас Србе у дијаспори посебно важно чување језика, не само ради комуникације и наше личне сатисфакције, већ ради тога да наша омладина и наша деца могу разумети и молити се на сопственом језику.

Свечаност је својим присуством уприличио Његово Преосвештенство Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске г. Иринеј, који је благословио трпезу и са радошћу поделио деци Божићне поклоне, такође поздрављајући народ и честитајући празник Христовог Рођења.

Госте и све присутне божићном честитком поздравио је председник Српског центра г. Никола Марић, затим, организатор и водитељ програма Душко Тимарац.

У културном делу су учествовале фолклорне групе Српског спортског центра; Припремни дечији ансамбл „Цар Лазар“ , омладински ансамбл „Царица Милица“, млађе фолклорно забавиште „Колибри“, дечији ансамбл „Милош Обилић“, дечији ансамбл „Хајдук Вељко“,  ансамбл „Млади четници“ и омладински ансамбл „Равна Гора“, које су, под руководством кореографа Горана Николића, Десанке Ђорђевић и Дејана Трифуновића, извеле сплетове народних игара из скоро свих српских крајева.

Честиткe и захвалница свима који су учествовали у припреми и извођењу програма јер су нас испунили поносом, подсећајући нас да смо део поносног народа који толико улаже у очување сопствене хришћанске традиције, културе и у очување свог идентитета.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска, www.spc.rs