Дана 19. новембра 2016. године у Патријаршијској резиденцији Даниловског сттавропигијалног манастира дошло је до сусрета између Свјатјејшег Патријарха московског и све Русије г. Кирила с Предстојатељем Српске Православне Цркве, Његовом Светошћу г. Иринејем.

У пратњи Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја налазили су се Епископ бачки г. Иринеј, представник Патријарха српског код Московског Патријарха Епископ моравички г. Антоније, архимандрит Исихије и протођакон Владимир Руменић.

Са стране Руске Православне Цркве разговорима су присуствовали председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије Митрополит волоколамски г. Иларион, први заменик управника пословима Московске Патријаршије Епископ воскресенски г. Сава, заменик председника Одељења за спољне црквене везе протојереј Николај Балашев, секретар овог Одељења за међуправославне везе протојереј Игор Јакимчук.

Свјатејши Патријарх Кирил је срдачно поздравио патријарха Иринеја, као и његову пратњу. -Радујем се могућности да још једном можемо заједно предстојати престолу Божјем и, наравно, имати могућност општења, размене мишљења, казао је патријарх Кирил и додао: -Прошло је много времена од нашег последњег сусрета, живот се одвија веома брзо и отуда настају нови проблеми како по васељенско Православље, тако и по живот  наших Цркава. Из овог разлога, сваки пут кад се сусрећу Предстојатељи, јавља се и могућност да се они братски разматрају.

Свјатјејши Патријарх московски све Русије је истакао братски карактер односа Руске и Српске Цркве. -То су Цркве које обједињују словенско сродство, култура и језик. Нека би нам Господ помогао да и надаље чувамо своје словенско јединство и да заједнички радимо и на јединству свега Православља, казао је Његова Светост Патријарх г. Кирил.

Са своје стране Српски Патријарх је посведочио да руски и српски народ обједињује православна вера, а исто тако и заједничи проливена крв за слободу. Предстојатељ Српске Цркве је изразио уверење да делатност руског Патријарха има огромни значај не само за Руску Цркву, него и за васељенско Православље.

-Благодарим, Ваша Светости, на лепим речима, одговорио је Патријарх московски и све Русије Кирил и додао: -Заиста, током свеколике историје међу нашим народима никада није било непријатељства, али је била заједничка борба са онима који су се борили с нама. Понекад би та борба узимала веома тешке облике: страдао је и руски и српски народ. И ми се радујемо томе што данас Русија и Србија одржавају добре односе, без обзира на сложене услове који постоје у Европи у данашње доба.

По завршетку разговора, којом приликом је размотрен широки спектар тема, размењени су поклони. Као дар Свјатјејшем Патријарху г. Кирилу уручена је икона Пресвете Богородице Млекопитатељице.

Предстојатељ Руске Православне Цркве подарио је Патријарху српском, Свјатјејшем г. Иринеју, икону новомученице Марије Гачинске с честицама њених моштију за недавно освећени манастир у част иконе Матере Божје Тројеручице у Архиепископији београдско-карловачкој.

Виском госту патријарх Кирил је подарио и богослужбене одежде и жезло, као и своја сабрана дела у девет томова.

Епископ бачки Иринеј и Епископ моравички Антоније добили су на дар архијерејски жезал и књиге Предстојатеља Руске Православне Цркве, док је архимандриту Исихију уручен спомен.крст.

Извор: Московвска Патријаршија (превод Информативне службе СПЦ)