У пету недељу Великог и Часног поста која је посвећена Преподобној Марији Египћанки, 2. априла 2017. године, Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску Литургију у Светониколајевској цркви манастира Буково.

Сабраним верницима Владика се обратио беседом о подвижничком животу Преподобне Марије Египћанке: -Она је својим покајањем, молитвом и сваким подвигом преобразила себе уз помоћ Божју и постала узор свима који желе истинско спасење и богопознање. Али, она је и пример милосрђа Божјег које се излива на грешнике да нађу пут спасења и светости.

-У данашње време људи мало говоре о греху и врлини – некада се о томе водило рачуна. Данас се о значају врлине, људскости или човекољубља у свакодневном животу или јавности не дискутује. Брисање основних начела моралног живота се оправдава тзв. „савременошћу“ по којој данас и омладина и цело друштво живи. Али, не заборавимо да једино Христос Бог наш, који је пострадао за род људски, жели добро човечанству- Зато се често морамо запитати да ли је оно што чинимо богоугодно и да ли нас води у живот вечни, рекао је Владика.

Извор: Епархија тимочка