Многи верници су јуче широм Грчке ишли у цркве да прославе Васкрсење с великом радошћу и побожношћу. Придржавајући се свих превентивних мера, верници су свечано узвикивали „Христос васкрсе!“ по свим црквама, док су у многим парохијама дочекивали  Благодатни огањ.

Многи верници, већ према одговарајућој министарској одлуци, били су у црквама, али многи су присуствовали богослужењу у црквеној  порти, како то налажу мере масовног окупљања.

Атински архиепископ Блажењејши Јероним началствовао је васкршњом јутрењом и Литургијом у митрополитанској Саборној цркви у Атини на Оданију Васкрса.

Благодатни огањ је разнесен у све цркве и манастире, а верници су имали прилику да оду у цркву и многи су примили свету причест.

Васкресна служба је савршена јуче у поноћ, на Оданије Васкрса, тако да су верници могли заједно певати „Христос васкрсе“ у црквама, које су иначе на Васкрс остале затворене због здравствених мера.

Свечана  васкршња јутрења одслужена је синоћ „како би верници доживели васкршњу радост, за коју су били ускраћени због пандемије вируса корона“, ​​како је наведено у посланици коју је издала Архиепископија.

Подсећамо да је ову одлуку донео Стални Свештени Синод будући да су се све службе у Великој и Светлој недељи савршаване иза затворених врата због пандемије ковид-19, и верници су их пратили на телевизији или преко интернета.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)