На позив домаћина, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ремезијанског г. Стефана, Хор храма Светог Саве од 7. до 11. новембра 2019. године je боравио у манастиру Свете Јелисавете у Минску, Белорусија.

Хор су предводили духовник Хора јереј Иван Штрбачки и диригент др Катарина Станковић. По речима духовника, поред мисије представљања српске духовне и световне музичке традиције, оличене кроз дела великих српских композитора, путовање је имало изузетан духовни значај за све чланове Хора. Боравећи у окружењу непрестаног богослужења и истинског послушања, певачи су имали прилику да се приближе и делом осете атмосферу аутентичног православног монашког живота који протиче у знаку служења Богу и ближњим, као и да упознају специфичне одлике руске црквене традиције.

На празник Светог Димитрија, Хор храма Светог Саве је певао свету Литургију у манастирском храму посвећеном Икони Мајке Божје Владарке (Державне). Истог дана чланови Хора су обишао цркву Свих Светих и Саборну цркву посвећену Светој Тројици у Минску.

У суботу, 9. новембра 2019. године, монахиња манастира Свете Јелисвете мати Магдалина упознала је чланове Хора са црквама и манстирским животом и провела певаче кроз манастирски комплекс.

Истог дана одржан је концерт српске духовне и световне музике у манастирској цркви посвећеној Икони Мајке Божје. Домаћин концерта је била је монахиња Јулијанија Денисова, која је главни диригент манастира и један од цењенијих и најизвођених композитора данашњице у домену православне музике. Монахиња Јулијана је изразила дивљење лепоти српске духовне и световне музике и упутила речи хвале Хору храма Светог Саве, рекавши да су певачи веома емотивно са жаром и љубављу интерпретирали српску музику. Поздрављајући све чланове Хора, мати Јулијанија нагласила је да управо такав квалитет на прави начин представља велелепни храм Светог Саве.

У недељу, 10. новембра 2019. године, Хор храма Светог Саве је одржао целовечерњи концерт у препуној сали Белоруске државне филхармоније. На програму је била духовна и световна музика српских композитора, као и уметничке обраде српских народних песама. Као солисти наступили су протођакон Младен Ковачевић, Филип Миливојевић, Радивоје Спасојевић и вокални педагог Хора Бојан Булатовић. Концерту је присуствовао и амбасадор Републике Србије у Белорусији г. Вељко Ковачевић са супругом. Шест стотина душа у публици десетоминутним стајаћим овацијама наградило је молитвено, младалачко, емотивно и темпераментно извођење српске музике.

Гост концерта био је Хор цркве Светог Николе Јапанског из Минска, са диригентом Никтом Булаховим. Здружени хорови извели су Херувимску песму монахиње Јулијаније Денисове и белоруску народну песму Там каља млина‘.

На повратку из Белорусије, Хор је посетио Саборну цркву Светог Преображења Господњег у Лублину где је домаћин Архиепископ лублинско-хелмски г. Авељ дочекао госте из Србије и испричао им историјат Саборне цркве.

Извор: Храм Светог Саве