На празник Светог апостола Матије, 22. августа 2019. године, у дворском манастиру Раковцу одржана је промоција књиге „Михајло Идворски Пупин“.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија, у сарадњи са Српском читаоницом у Иригу и Градском библиотеком у Новом Саду, манастир Раковац је био место окупљања свих љубитеља књиге који су били знатижељни да упознају лик и дело великог српског великана.

Промоцији су присуствовали архимандрит Стефан Вучковић, игуман манастира Велике Ремете; aрхијерејски намесник шидски протојереј-ставрофор Радомир Мишић, протојереј Јовица Јовановић из Сремске Каменице, архијерејски намесник бачкопаланачки Бране Миловац, протојереј Коста Ковјанић из Петроварадина, протонамесник Вељко Грубач из Беочин Села, јереј Александар Чавка из Угриноваца, јереј Бранислав Лукић из Бингуле, протођакон Петар Којић, ђакон Петар Николић, ђакон Лазар Павић, као и асистент на Православном Богословском Факултету у Београду Никола Лукић и многобројни благочестиви народ.

Књигу су презентовали приређивачи, проф. др Ђорђе Лопачић и г. Мирослав Станковић, као и директор Градске библиотеке у Новом Саду г. Драган Којић.

Преневши поздраве Епископа сремског г. Василија, уводну реч и поздрав присутнима упутио је јеромонах Евгеније (Пилиповић), сабрат манастира Раковца и организатор овог јединственог догађаја. Пре него што се приступило самој анализи дела, директор Српске читаонице у Иригу гђа Вера Новковић и аутор пројекта Каталог библиотека фрушкогорских манастира гђа Весна Петровић  говориле су о значају писане речи код Срба, као и о значају обнове библиотека у фрушкогорским манастирима. Поменуле су да је у четрнаест манастира Фрушке горе оформљена библиотека стављајући акценат на то да је библиотека манастира Раковца, иако једна од најмлађих, заузела високо место по броју сакупљених књига. Библиотека манастира Раковца носи име Синесије Живановић, по постржнику раковачком који је био архимандрит, а касније и Епископ арадски.

Трудом јеромонаха Варнаве, сабрата манастира Раковца, сви присутни су послужени за трпезом љубави. Уз топле очинске речима љубави и поуке, јеромонах Варнава је захвалио присутнима на одзиву на културни и духовни догађај у манастиру Раковцу поручивши: -Треба да се враћамо временима када су књиге много више цењене и уважаване. Потрудићемо се да тако буде и у будућности.

Извор: Епархија сремска