Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, управа храма Светог Саве организовала је 28. октобра 2017. године концерт Академског певачког друштва Свети Григорије Палама Саборне цркве у Солуну у крипти храма Светог Саве на Врачару.

Хор је представио свештеник Архиепископије атинске и старешина манастира Светог архангела Гаврила у Земуну јереј Панајотис Каратасиос, и пожелео у име Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и настојатеља храма високопреподобног архимандрита Стефана срдачну добродошлицу свим члановима хора.

-Певачко друштво је настало 1967. године од младих студената који су као деца за време окупације Солуна учили да певају у цркви и тако оформили диван хор. Они данас певају на свакој недељној другој Литургији која се служи у 10 часова од новембра до маја у Саборном храму Светог Григорија Паламе у Солуну, истакао је свештеник Панајотис.

На репертоару солунског хора су поред богослужбених химни, отпеване и народне грчке песме.

Духовном сабрању присуствовао је амбасадор Републике Грчке у Србији г. Илијас Илијадис, братство Светосавског храма и многобројни љубитељи духовне музике. Медијски покровитељ концерта била је Телевизија Архиепископије београдско-карловачке ТВ Храм.

Пред крај концерта публици се обратио диригент хора г. Савас Вретос.

У знак поштовања према нашем народу, на крају концерта чланови хора су отпевали две песме на српском језику Ђурђевдан и А сад адио –  док их је публика наградила громогласним аплаузом, не остајући им дужна гостопримства и љубави.

Извор: Храм Светог Саве