У Варшави, Република Пољска, у периоду од 17. до 21. октобра 2016. године одржана је Трећа међународна конференција православних војних свештеника у организацији Православног ординаријата Војске Пољске.

Са благословом и упутствима Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког г. Атанасија, представника Српске Православне Цркве пред Министарством одбране и Оружаних снага БиХ, нашу помесну Цркву у раду Конференције представљала је делегација Православног душебрижништва у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ коју су чинили протојереј Милорад Милинковић, настојатељ Канцеларије, и г. Мирослав Тодоровић, стручни савјетник, као и главни војни свештеник у Војсци Србије мајор Слађан Влајић.

Као домаћин, све госте поздравио је Његово Преосвештенство Епископ г. Георгије (Панковски), православни ординариј Војске Пољске, који је у току Конференције показао родитељску љубав и бригу и уистину авраамовско гостољубље. Тема Конференције била је „Проблем миграције и рад војних капелана“. На поменуту тему предавања су држали и пречасни оци из Православног ординаријата Војске Пољске из угла духовно-пастирске службе, али и представници пољске пограничне страже из свог домена.

У току Конференције, свака делегација је имала предвиђено вријеме за представљање своје службе, начина устројства, методологије рада, као и изазова који се на том путу сусрећу. Са Конференције је послана заједничка порука о неопходности ближе сарадње и чвршће повезаности кроз Међународну асоцијацију православних војних капелана, чије оснивање ће се предложити свим помјесним Црквама на разматрање и благослов. Такође је указано на неопходност свеправославне сарадње у погледу рада православних војних капелана у свим земљама гдје та служба постоји, како би се обезбиједило да у одбрамбене структуре улазе искључиво канонски свештеници, признати од Помјесне Цркве у тој земљи или региону, а не расколници и самозванци свих врста.

Љубазни домаћини су учесницима Конференције омогућили и поклоњење светињама Пољске Православне Цркве у Бјалистокско-гдањској и Супраској епархији и на Светој гори Грабарка. У манастиру Благовјештења у Супраслу, на гробу трагично настрадалог православног пољског ординарија генерала дивизије архиепископа др Мирона (Ходаковског), служен је и помен.

У склопу представљања домаћина, учесници Конференције обишли су и комплекс посвећен погинулим припадницима Војске Пољске у мисијама изван граница Пољске, гдје су положени вијенци.

Посљедњег радног дана Конференције, као круна сабрања, служена је света архијерејска Литургија, након које је уприличена и аудијенција код Његовог Блаженства Митрополита варшавског и све Пољске г. Саве. Исте вечери уприличена је и гала-вечера за учеснике Конференције и највише представнике војног и политичког врха Републике Пољске.

Трећа међународна конференција православних војних свештеника окупила је представнике тринаест земаља са 35 учесника.

Православно душебрижништво