Благослов Чудотвораца Туманских житељима престонице
14. September 2017
Седам векова Троноше
16. September 2017

Копија иконе Богородице Видовданске у цркви Лазарици

Добром вољом хиландарског братства, а са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја и игумана манастира Хиландара Методија, копија иконе Богородице Видовданске налази се у цркви Лазарици на Звездари.

Пред овом чудотворном иконом кнез Лазар се молио током припрема за Косовски бој 1389. године, стога је ова икона названа Видовданском. Тачније, ова Богородичина икона јесте Богородица Стена Неразрушива, пред којом се моле народи за заштиту од непријатеља и најезде туђинаца. То је и одговор на питање зашто се кнез Лазара управо пред овом иконом молио.

Кондак 4. из Акатиста гласи:

Буру најезде туђинаца наша земља много пута претрпе и у тешким искушењима наши оци позиваху у помоћ Пресвету Дјеву Богородицу. Она као Неразрушива Стена Својим заступништвом пред Престолом Сина Свога и Бога благодатно посла силу Своју, и са надом у помоћ Богомајке српски народ изагна непријатељске војске из српских крајева. Тога ради прослављајући Богомајку, радосно појемо Господу: Алилуја!

У цркви Лазарици на Звездари биће служен aкатист Пресветој Богородици у част Њене иконе Неразрушива стена после вечерњег богослужења у петак, суботу и недељу (од 15. до 17. септембра 2017. године) с почетком у 17 часова. У суботу ујутру служиће се света Литургија с почетком у 7,30 часова, а у недељу с почетком у 9 часова.

Копија иконе Богородице из манастира Хиландара биће доступна и верницима да се пред њом помоле и целивају је до недеље после вечерње службе. Братство храма Лазарице на Звездари позива све верне да дођу и помоле се Пресветој Мајци пред иконом Богородице Неразрушива стена.