Патријарх српски Иринеј стигао је 24. октобра 2018. године у Јоханесбург, најнасељенији град у Јужноафричкој Републици и други по насељености у Подсахарској Африци.

Његову Светост Патријарха српског г. Иринеја и Његово Преосвештенство Епископа шумадијског г. Јована на аеродрому је дочекао амбасадор Републике Србије г. Божин Николић у пратњи представника амбасаде.

Патријарх српски Иринеј захвалио је домаћину на топлој добродошлици: -Благодаран сам Господу што ми је пружио прилику да посетим Вас, који сте силом или милом дошли овде, а окупљате се око своје Цркве да сачувате оно што је најважније, нашу веру православну. Иако у расејању, ми увек морамо да знамо коме припадамо, а припадамо православној вери.

-Такође ми је велико задовољство видети Цркву Грчку, Руску, Српску и друге, али опет као једну Христову, Апостолску и Саборну Цркву. Радује ме јединство вере коју овде показују како староседеоци тако и остали народи окупљени под једном „капом“. Нека вас Господ благослови и хвала на свему.

Натписом на енглеском језику који у преводу значи „Боже, чувај Косово!“ и „Косово је срце Србије!“ домаћини су пожелели добродошлицу Патријарху српском Иринеју и његовој пратњи.

Извор: ТВ Храм