У Крстопоклону недељу, 11. марта 2018. године, достоњејшег Епископа сремског г. Василија у порти су дочекали старешина цркве Свете Петке у Сурчину протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, архијерејски намесник земунски, са братијом свештеницима, вероучитељем Николом Ерцегом, учитељицама и ученицима веронауке у ОШ „Вук Караџић“ и верним народом.

Светом Литургијом началствовао је Преосвећени Епископ уз саслужење протојереја-ставрофора Слободана Радојчића, сурчинских пароха протојереја Душка Ђеорђића и јереја Страхиње Голијана и пароха добановачког Милана Алимпића.

Певницом је руководио вероучитељ Никола Ерцег.  Песмопјеније хора „Покрова Пресвете Богородице“, који делује при овоме храму, вођено диригентском руком Ђорђа Гавриловића, увеличало је литургијско саборовање.

Трудољубивим радом учитељица, вероучитеља Николе Ерцега и уз свесрдну подршку директора Основне школе „Вук Караџић“ г. Драгојла Секулића, деца сваке недеље учествују у Светој Литургији, а данас је за њих посебна радост што су певали на црквенословенском и изговорили Символ вере и Оче наш заједно са верним народом који их је помно пратио. Проповедао је Владика.

Деца су приступила Светој чаши, а у наставку је уређено дружење у Светосавској сали парохијског дома. Трпезу љубави приредио је архијерејски намесник земунски прота  Слободан Радојчић са свештенством.

Данашњем литургијском саборовању присуствовао је председник Општине Сручин г. Стеван Шуша, многи  пријатељи и сарадници, приложници и добротвори храма Свете Петке у Сурчину, који је уређен, осликан и са обновљеним иконостасом чека освећење. За овако уређен и и обновљен храм Преосвећени Василије је похвалио парохијане и свештенство, захвалио свима који су према својим могућностима допринели да храм, који је уписан у културно наслеђе града, изгледа величанствено.

З.Зец