По благослову епископа крушевачког Давида, трећу годину заредом у другој недељи Госпојинског поста одржава се ликовна колонија иконописања. Под будним оком архијерејског намесника трстеничког протојереја Марјана Вујовића, десетак иконографа из Србије (Рашка, Краљево, Београд, Трстеник)  и Републике Српске (град Теслић) на славу Божју живописали су светитеље и своје радове оставили на ползу трстеничкој цркви Свете Тројице, као и Општини Трстеник која једним делом помаже у одржавању ове манифестације.

Током свог боравка иконографи су, поред стварања и изображавања ликова светитеља, имали  и друге садржаје, те су тако обишли у четвртак 23. августа 2018.  манастир Љубостињу да се поклоне пред кивотом царице Милице, потоње монахиње Евгеније, и схи-монахиње Јефимије.

На тему иконописања у вечерњим сатима вођен је богоугодни разговор са ђаконом Стефаном Ђурђевићем и оцем Марјаном, и то о икони као оприсутњењу Господа, плоду духовног живота, о делу које је веће од самог ствараоца, о савременим технологијама и њиховој примени на корист Цркве и Господа.

У суботу, 25. августа 2018. учесници трстеничке ликовне колоније посетили су манастир Велуће који је под заштитом државе као споменик културе великог значаја, а у недељу споменик културе од изузетног значаја, манастир Студеницу, који је 1986. г.  Унеско уврстио у ред Светске баштине.

Црква Свете Тројице је указала велико гостопримство учесницима ликовне колоније и о свему се, уз благослов надлежног оца Марјана, старао иконограф Драгољуб Стевановић чије дело краси олтарске  зидове храма који се живопише.

Сви заинтересовани за учешће у ликовној колонији у Трстенику могу се информисати преко званичног сајта Епархије крушевачке, Трстеничко намесништво,  и овде наћи контакт телефоне за пријављивање.

***

Црква Свете Тројице у Трстенику налази се у самом центру града. Посвећена је Силаску Светога Духа. Саграђена је 1900. године на месту старе и скромније цркве, после дугогодишње борбе Трстеничана да добију цркву каква им приличи.

О цркви је казивао Свети владика НиколајОхридски и Жички: Најлепша парохијска црква у целој епархији. Јасан доказ побожности малог града Трстеника. Црква им може бити и понос и дика.

Пројектант цркве је био архитекта Душан Живановић, један од утемељивача националног стила српског градитељства с краја 19.века. Инспирисан манастирима моравске школе, Живановић гради цркву у неоморавском стилу.

Храм је једнокуполна грађевина са триконхосом у основи. Зидан је од беловодског пешчара, опеке и малтера. Велика је сличност са црквом краља Милутина у Хиландару. Фасада је украшена по угледу на Лазарицу: с лепим аркадама, розетама, монофорама, преплетима. Нарочито је богато украшен западни портал.
Непосредно после изградње цркве додат је и звоник са сатом, који доминира градом и околином.

У цркви се чувају делови старог иконостаса из 1848. године, док је нови иконостас насликао академски сликар из Новог Сада Воја Трифуновић 1929-1930. године. Истичу се иконе Благовести на царским дверима, Богородица са Христом, Тајна вечера, Света Тројица и друге. Више од сто година црква је духовни стожер града, нарочито за време ратова када је пружала уточиште становништву.
Од прославе стогодишњице цркве до данас завршена је ограда и улазна капија у порту. Значајан је духовни и просветитељски рад цркве у протеклом веку. Црквени хор «Бошко Југовић» са традицијом дугом преко 130 година прославио је име Трстеника широм Европе. Црква Свете Тројице важи за једну од најакустичнијих у Европи.

Зорица Зец