Магистралним путем ка Овчар Бањи, на 8 км од Чачка, налази се манастир посвећен Ваведењу Пресвете Богородице који су, по предању, изградили Свети Сава и његов отац Симеон.

Изградња храма је започета у 12. веку, а завршена у 13. веку. Први записи о манастиру потичу из 1528. године. Због историјских околности, живопис у храму није сачуван. Од старина чувају се двери, крст са Распећем из 18. века и Јеванђеље из 1552. године које је дар прве београдске штампарије. У време велике сеобе Срба манастир је опустео. Године 1830. године овде су монаши чачански свештеник Милић Вујовић и као монах Мелентије обнавља ову свету обитељ и уређује манастир.

У време Епископа ужичког Никифора (Максимовића) дозидана је звонара испред припрате храма, а у време владике Николаја скинуте су фреске због велике влаге и оштећења. Ова света обитељ чува честице моштију Светог Харалампија Свештеномученика, Архиђакона Стефана, Светих Пантелејмона и Теодора Тирона, Свете Текле и Светог Саве Освећеног.

Од 1975. године, благословом епископа Василија, доласком монахиње Јоване (Србовић) ова света обитељ постаје женски манастир, а мати Јована прва игуманија. Данас Ваведењска обитељ предвођена игуманијом Февронијом броји четрнаест монахиња и чува храм Мајке Божје где редовно богослужи парохијски свештеник Милорад Цицовић, протојереј-ставрофор.

Литургијско сабрање 16. јануара 2016. године у овој обитељи предводио је Епископ жички г. Јустин уз саслужење игумана Вазнесења архимандрита Тимотеја (Миливојевића) и свештеника Влада Капларевића. У очинској поуци сестринству и верницима који су дошли на сабрање са својим Епископом, Владика се осврнуо на долазеће празнике Господње и празник Светог Јована, објашњавајући везу Претече Господњег са целокупном историјом човечанства и будућег живота у Есхатону.

После свештеног Приноса и причешћа верних, народ и сестринство су поздравили свог духовног родитеља и уз трпезу љубави још једном заблагодарили Господу и Пресветој Богородици на овом дивном дану.

Извор: Епархија жичка, www.spc.rs