Министар одбране код Патријарха српског
28. November 2016
Историјска посета патријарха Иринеја Хиландару
30. November 2016

Мађарска донирала 100 хиљада евра за рестаурацију Гроба Господњег

О одлуци да се 100 хиљада евра преда Патријарху јерусалимском Теофилу говорио је мађарски амбасадор у Рамали Геза Михаји, преноси новинска агенција Интерфакс-религија, позивајући се на прес-службу Јерусалимске Патријаршије. Средства су издвојена као допринос Мађарске пројекту рестаурације храма Гроба Господњег у Јерусалиму.

Како је саопштено, у октобру су научници први пут у историји уклонили белу мермерну плочу са каменог Христовог гроба у храму Гроба Господњег, која је постављена 1555. године. Стручњаци се надају да ће успети да објасне како је мајка цара Константина, Света Јелена, сазнала да је управо та пећина Гроб Господњи.

Гроб Господњи је типична у природној стени урезана јеврејска гробница из периода Другог храма. Тело Христово је после скидања са крста било положено на камену погребну плочу. Садашњу просторија, као и претходну пећину која је уништена 1009. године, називају Светим Гробом.

Изнад Исусове гробнице 1810. године, након разорног пожара, саграђена је капела (кувуклија) која није рестаурирана од 1810. године. На пролеће 2016. године први пут у последњих 200 година почела је комплетна ретаурација кувуклије.

превод: ђакон А. Прашчевић

Извор: Интерфакс-религија