Представљена макета унутрашње декорације куполе храма Светог Саве на Врачару. Израду мозаика куполе финансира Гаспром Њефт.

У Руском дому у Београду 3. децембра 2016. године представљена је макета унутрашње декорације куполе храма Светог Саве на Врачару. Догађају су присуствовали председник Србије г. Томислав Николић, у својству председника Главног одбора Друштва за подизање Храма, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније, министар спољних послова г. Ивица Дачић, амбасадор Руске федерације г. Александар Чепурин, амбасадор Белорусије г. Владимир Чушев, члан Управног одбора главног спонзора извођења радова компаније Гаспром Њефт г. Александар Дибаљ, директорка Руске федералне државне агенције Росотрудничество гђа Љубов Глебова, заменик градоначелника Београда г. Андреја Младеновић, протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић и други званичници црквеног, политичког и културног живота Србије и Русије.

Свети Сава је спона између Срба и Руса

Председник Србије, који је и председник Главног одбора Друштва за подизање храма, рекао је да се данас представља исконска веза српског и руског народа, као и да је та веза старија од свих нас и да ће трајати дуже од свих нас. Председник Николић је подсетио да се Свети Сава подстригао у руском манастиру Русик на Светој Гори, као и да је руски манастир на тај начин учинио да и Срби и Руси добију свеца. -За многе је храм била грађевина која ће некада да се заврши. Захваљујем се председнику Русије г. Владимиру Путину и представницима фирме Газпром Њефт који су омогућили да се радови на храму убрзају, рекао је председник Николић.

Свети Сава – део духовног ланца који спаја Русију и Србију

Амбасадор Русије у Србији г. Александар Чепурин рекао је да храм Светог Саве постаје један од центара православља у савременом свету, визит-карта Београда и српског духа, и да сваки православац, сваки Рус, долазећи у Београд, већ стреми храму. -Свети Сава није био само српски светац, није само први српски архиепископ, већ део духовног ланца који спаја Русију и Србију. Већ пет векова, Архангелска саборна црква Кремља украшена је фрескама где су насликани Свети Сава и његов отац Свети Симеон Мироточиви, рекао је Чепурин и додао да се Русија поноси тиме што учествује у изради унутрашњег украса храма и да су захвални компанији Газпром њефт на њеном доприносу. -Сигурни смо да ће 1.230 квадратних метара куполе до наредне јесени сијати бајковитим светлом, рекао је Чепурин и додао да ће уз помоћ светих патријарха Кирила и Иринеја, власти и бизниса, радити на томе да украшавање храма буде настављено и након завршетка ове етапе, као и да заједнички рад још више зближава Московску Патријаршију и Српску Православну Цркву.

Господ допушта да се више генерација угради у храм

Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније пренео је, у име Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, честитке и благослов поводом овог великог догађаја. Владика топлички Арсеније је подсетио да је Друштво за подизање храма настало пре 120 година, а да је изградња храма почела пре 80 година. Он је рекао да је питао једног почившег епископа монаха-старца зашто толико траје изградња храма и да му је старац рекао да Господ допушта да се више генерација угради у храм Светог Саве. -Господ допушта да се два народа уграде у храм, рекао је владика Арсеније и додао да је Господ ујединио српску и руску браћу да заједно украсе храм који ће бити украс не само православног света, већ хришћанства уопште.

Радови се изводе у оквиру програма Гаспром Њефта за подршку хуманитарним пројектима у области културе и очувања историјског наслеђа Србије, а на основу недавно потписаног уговора о донацији средстава ове компаније у износу од четири милиона евра за израду мозаика преко међународне друштвене организације Московски међународни фонд подршке Унеску. Члан Управног одбора компаније Газпром Њефт г. Александар Дибаљ рекао је да је храм симбол пријатељства два народа, да су радови на изради мозаика већ почели у Москви, да је ангажовано на десетине људи и да ће ускоро моћи да се виде и у храму. Он је такође пренео честитке свим учесницима пројекта на досадашњим достигнућима и рекао да ћемо сви ускоро уживати у завршеном мозаику, на радост свих православних хришћана. -Нема сумње да ће посао бити завршен на време, закључио је г. Дибаљ.

Унутрашњост храма Светог Саве биће украшена мозаиком, а радовима ће руководити академик и члан Руске академије уметности г. Николај Мухин.