Храм Успенија Пресвете Богородице у Чајничу, у коме се чува чудотворна икона Пресвете Богородице Чајничке Краснице, свечано и величанствено прославља и празник Малу Госпојину.

Године благости Господње 2020. први пут на велик празник у Чајниче је стигао Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом који је служио свету архијерејску Литургију. Саслуживали су протојереји-ставрофори Момир Васиљевић и Андреј Хјуз из САД (Антиохијска Патријаршија), протојереј Никола Ковач, протонамесник Љубомир Пријовић, јереји Дамјан Радовић и Милош Јањић, као и ђакони Будимир Гардовић и Вјекослав Јовановић.

У току свете архијерејске Литурије Високопреосвећени Митрополит је рукоположио ђакона Вјекослава Јовановића, професора Богословије у Фочи, у чин презвитера.

-Пресвета Богородица је дата као благослов и утјеха њеним старим родитељима Јоакиму и Ани. Они су је измолили од Бога као утјеху и избављење од срамоте у роду своме. Али, Она је постала утјеха читавог рода људског,  јер ју је Господ даровао да буде мајка самог Сина Божјега, да буде Богородица, да роди Богочовјека Исуса Христа. Тек у тајни Њеног рођења откривамо како је све оно што Бог даје и што Бог хоће мјења законе природе, нестаје људска ограниченост разумјевања тајни Божјих. Нико од родбине већ у годинама старих Јоакима и Ане није могао да разумије да ће Ана родити и постати мајка, а стари Јоаким постати отац. По вјери и врлини њиховој Бог услишава њихова мољења, као што је и раније учинио са Аврамом и Саром и другим праведницима. Ово је празник којим Бог најављује чудесно спасење човјека и свијета од гријеха, смрти и ђавола – спасење које ће доћи кроз или преко Пресвете Богородице. Али је ово празник када дубоко морамо размислити и о нама самима и о томе шта то Бог од нас очекује? Бог нас хоће са Собом – да будемо једно са њим молитвама Пресвете Богородице, која се увијек и непрестано моли за нас. Помолимо се данас и увијек пред Њом, пред Њеном чудотворном иконом Красницом, да уистину бедемо једно са Њом и Сином Њеним Господом Исусом Христом, беседио је владика Хризостом.

Извор: Митрополија дабробосанска