-Народ који се сабира на литијама је изворни народ Црне Горе који наставља дјело својих предака и чува оне светиње које су му преци оставили а глас народа је глас Божји, поручио је 8. марта 2020. године у Подгорици Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије испред Скупшине Црне Горе где је, у току литије градским улицама после читања Јеванђеља, узнео молитве за град, посланике, председника Црне Горе, Подгоричане, народ Божји, посебно за децу.

Митрополит је после молебна који је служен у Саборном храму Христовог Васкрсења, са Преосвећеним Епископом диоклијским г. Методијем предводио литију од више десетина хиљада верних међу којима је било и шездесетак универзитетских професора.

У обраћању сабранима владика Амфилохије је оценио да народ није против државе јер је то његова држава била и остала и то треба сви да знају, па и они који себе поистовјећују са државом:

-Држава је наша, наши преци су уграђени у њу, њену правду, истину и доброту, у њену културу и у њену вјеру, прије свега и изнад свега. Зато не треба нико да се боји од ове дјеце која су сабрана око ове светиње”, казао је Митрополит, подсетио на сва страдања овог народа, нарочито током и после Другог светског рата и нагласио да литије и народ превазилазе те сукобе и братомржњу о посебно истакао:

-Овдје нема ни четника ни партизана. Ово су потомци и једних и других који хоће да буду браћа, на шта их је призвао Господ, да се помире једни са другима, да опросте једни другима, и то је оно што овај народ тражи и од предсједника и од Скупштине Црне Горе, да спасу Црну Гору од изгубљеног образа безакоњем овог закона који угрожава биће овог народа.

-То безакоње пробудило је вјеру у овом народу, што је велики дар и знак. рекао је Митрополит и нагласио да се они који сада управљају Црном Гором проглашавају атеситима, “и то јесу и имају право да буду”.

-Најглавнији људи у Црној Гори сагласно свом атеизму на њему строје будућност Црне Горе а нијесу свјесни да је све што је устројено на атеизму, на богоубиству и братоубиству, од Лењина и Стаљина до Броза и наших времена широм свијета пропало, казао је Високопреосвећени и подсетио на пропаст СССР и СФРЈ, истичући да је све оно што су саградили, пропало јер није имало благослова Божјег.

-Све што је без Божјег благослова не може да има будућности. Добро би било да и наши политичари који су сада на власти схвате да нити су они Црна Гора нити сам ја Црква. Овај Христов народ је онај који говори језиком Божјим, глас овога народа је глас Божији, глас светих предака. Овај народ говори језиком љубави, истине, правде, помиловања и радовања сваком људском бићу, рекао је митрополит Амфилохије који је поздравио универзитетске професоре који су били са народом.

-Нека би Бог сачувао образ свију нас и свети образи, свети ликови Божји да засијају и у нама и у нашим предсједницима и нашим члановима Скупштине да послушају глас овога народа Божјега. Једино тако и они могу бити истински владари и носиоци изворнога духа Црне Горе, поручио је Митрополит.

По повратку литије испред храма поводом Недеље Православља у организацији Православне богословије Светог Петра Цетињског са Цетиња одржана је свечана духовна академија. Празничну беседу је произнео ђакон Душан Биговић, професор Цетињске богословије, који је казао да друштва и државе треба да Цркву и религију прихвате као позитивну вредност и јавно добро:

-Без присуства Цркве страшно је и замислити будућност. Црква има задатак да пред свијетом свједочи Јеванђеље и долазак Царства Божјег. Црква живи у историји и не смије бити равнодушна према њој јер мисија Цркве је спасење читавог свијета. Живимо на истом мјесту у истом свијету, окренути смо једни другима. Ако неко мисли да је могуће рећи да Црква није дио државе, немогуће је рећи да црква није дио друштва и да не треба да се пита о многим важним питањима живота појединаца и друштва.

Проф. Душан Биговић је подсетио да је човек увек живео у свету мање или веће неправде, али није добро у име ничега ударати на властито биће, доносећи закон којим је већини учињена неправда а мањини није учињена правда.

Академију је благословио Преосвећени Епископ диоклијски г. Методије који је рекао да никада неће бити мира између истине и лажи, љубави и мржње, живота и смрти, Бога и ђавола:

-У овој борби наша главна помоћ су Тијело и Крв Христова, она насушна храна која нас духовно одржава и без обзира на сва искушења и опасности која нам пријете, чини да будемо Христови сљедбеници. И данас и увијек свако од нас стоји пред истим избором пред којим су када је Христос предат Пилату и осуђен стајали и Пилат и римски војници, јеврејске вође и сваки човјек у гомили људи. Свакога дана узимати свој крст и носити га, не значи само трпјети тешкоће и бреме живота, то прије свега значи непрестано живјети у сагласју са својом савјешћу, поручио је владика Методије.

У име присутних шездесетак универзитетских професора који су својим доласком јавно дали подршку литијама и стали у одбрану светиња, сабранима се обратио редовни професор Машинског факултета др Здравко Кривокапић:

-Закон се не може једноставно поправити, већ се може само повући. У овом времену Чисте недјеље када треба да изостану било какве ружне помисли, добијамо многе погрдне изразе а ми им узвраћамо јединим нашим којим умијемо и знамо а то је да их волимо и да се молимо за њих.

Проф. др Здравко Кривокапић је истакао да иако број учеснике литија поједини умањују, оне су из дана у дан све бројније:

-Они нам потурају да иза нас стоје ови и они а ја им сада кажем да иза нас стоји највећа амбасада у Царству која је икада постојала. То је амбасада Господа нашега Исуса Христа. Није то ни америчка ни руска, а сигурно није ни србијанска. Зато ми трајемо и можемо да истрајемо и знамо да наша побједа стиже. Зато и професори кличу заједно са вама: Не дамо светиње!

Извор: Митрополија црногорско-приморска