Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије у оквиру свог боравка у Перуу посетио је древни престони град Инка – Куско.

Током посете, што је прва посета једног православног Епископа Куску, Митрополит је крстио вишечлану породицу Кадагандом из овог града. У том надалеко чувеном граду се већ дуже времена појавила потреба за оснивањем православне парохије. Епархију буеносајреску контактирала је група од више десетина људи која жели да прими православље на челу са професором Универзитета у Куску адвокатом г. Валдиром Фроилан Апаза Кадагандом, иначе бившим фрањевцем.

Тако је после вишемесечног спремања и изучавања катихизиса дошло време да по први пут у историји древни град Куско посети један православни Епископ. У поподневним часовима митрополит Амфилохије у пратњи архимандрита Рафаила (Чепрњића), протојереја-ставрофора Драгана Митровића и протођакона Владимира Јарамаза, на обали лагуне Лукре (предграђе Куска) обавио је свету тајну крштења и миропомазања породице Кадагандом.

У прелепом амбијенту лагуне крстила се породица г. Валдира добивши имена Владимир по Светом Јовану Владимиру, краљу српском, и равноапостолном Светом кнезу Владимиру руском, а његова супруга и деца Анастасија, Јован и Рафаило.

Владика Амфилохије је након крштења честитао новим члановима Цркве Божје и пожелио да православна заједница у граду Куско сваким даном све више расте: -Ове душе крштене су миропомазане Духом Светим на начин како су то чинили апостоли и њиховим наследници кроз вјекове. Крштене на начин како је и Христос крштен у ријеци Јордан, погружавањем како је Црква Божја то сачувала кроз вјекове на православном Истоку. Ево и данас то се догађа овдје у овој древној земљи Инка и потврђује се оно што је Господ благословио и рекао својим ученицима Идите и крштавајте све народе, не само један народ, учећи их да држе све што Сам вам заповједио. И ево и ово је знамење Божје да сам ја као Митрополит, Архиепископ из далеке Црне Горе дошао овдје да добијем четворо своје браће, духовне дјеце, четири своја кума.

На крају Архиепископ цетињски Амфилохије је благословио да се у овом граду оформи парохија која ће носити име Свете Тројице: -Ово је почетак и темељ једно нове Црквнене општине – парохије Свете Тројице у овом граду и да Бог да да ово буде семе за многе друге који ће примити свету веру Цркве православне, католичанске и апостолске.

После крштења организован је обилазак старих зидина царства Инка који су се и до данашњег дана очували.

У Перуу ће Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, администратор Епархије буеносајреске и јужно-централноамеричке, боравити до 25. августа, а у недељу, 26. августа 2018. године, богослужиће у Мадариаги, у Аргентини.

Куско (шп. Cuzco) је град у Перуу, који се налази у Андима на висини од 3400 метара надморске висине и представља историјску пријестоницу царства Инка. Године 1983. стављен је на листу светске баштине Унеска.

Иначе царство Инка је било највеће царство у претколумбовској Америци настало у 14. веку. Главни град Инка Куско – што значи центар света, познат је још и под називом „Град Сунца“. У близини Куска налази се Мачу Пикчу, древно утврђење Инка смештено између два оштра врха у Андима на висини од 2350 метара.

протођакон Владимир Јарамаз / Весна Девић

Извор: Митрополија црногорско-приморска