-Сусрет са Господом не зависи од посла којим се бавимо, рекао је митрополит Порфирије о догађају у ком Христос позива Петра, Јакова и Јована за апостоле. 

У недељу осамнаесту по Духовима, 11. октобра 2020. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије началствовао је Божанственом Литургијом у парохији Светог Саве у Цељу. Саслуживали су протојереј-ставрофор Иса Кидес, протосинђел Венијамин (Ковачић), јереј Горан Шљивић и јерођакон Сава (Бундало).

Митрополит је, у беседи окупљеном народу, тумачио прочитани јеванђељски одељак (Лк. 5, 1-11) који описује позив тројици апостола, као и чудесно богат улов после ноћи неуспешног риболова на Генисаретском језеру. -Чињеница је да се Господ обратио апостолима онда када су се бавили својим свакодневним послом. Често мислимо да је потребно да будемо повучени из света, од свакодневних обавеза, како бисмо сусрели Господа и како бисмо Га препознали. Овде видимо да Господ посећује и позива прве апостоле у тренутку када су се они бавили обичним, свакодневним својим послом.Тиме је показао да сусрет са Господом не зависи од тога где се налазимо и чиме се бавимо. Господ је најчешће присутан у свакодневници, у обичним околностима у којима живимо, закључио је Митрополит.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска