Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 13. јануара 2016. године у поноћ у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици са свештенством молебан за ново љето доброте Господње.

У архипастирском обраћању вјерном народу Владика је пожелео је да Бог благослови годину која настаје, да учини да међу народом буде крај свим непријатељствима, немирима и међусобним борбама и да жели да се дух истине обнови у срцима људи, да се утврде у вери, тврдој Божијој, православној.

Он је рекао да постоје три мјерила, али да је најцјеловитије треће мјерило које се остварило и догодило у Витлејему, кроз Христово рођење.

„Од Његовог рођења нити је само човек мерило свих ствари, нити је само Бог мерило свих ствари и начело, него је заједно и Бог и човек. Богочовек је мерило свих ствари, од њега је све настало…Бог је постао човек, да би човек постао Бог по благодати, да се усавршава“, казао је Владика.

„Бог се уселио у нас и дарује се свакоме од нас као љубав, без разлике, свакоме даје подједнако, Бог своју љубав. На тај начин он нас учи да и ми на Божански начин дијелимо добра којима нас је Он обдарио, и своју љубав дијелимо на подједнаке дјелове и ближњима и даљим, јер Бог не гледа ко је ко, него даје дарове своје и грешнима и праведнима“, подсјетио је он.

Он је додао да је човјек призван да на земљи дијели божанска добра, а не да отима од других, него да оно што му је Бог подрио да има и за себе али такође да даде и другима.

„Како је далеко отишао савремени човјек, европски човјек, од те велике дубоке истине и удаљио се од те мјере свога напретка и усавршавања. Данас у овом преломном историјском тренутку за сав свијет, ако се не вратимо тој и таквој Божанској љубави, онда све што радимо и оно за шта се боримо, то данас јесте а сјутра није и неће га бити“, упозорио је Митрополит Амфилохије.

Он је рекао да човјек никада није имао веће потребе да се врати Христу Богу него данас, у ово вријеме, и да је на Богу и братољубљу саграђено све што је свето и честито у историји свијета и рода људскога.

„Није довољно братољубље, ми то знамо који смо живели у једном систему који је проповиједао подјелу добара свима. Али на чему је темељио ту подјелу добара? Отимао је од Бога, дарове, свијет,творевину, порицао је Бога као вјечну љубав и онда, шта је урадио…темељио је свој напредак и прогрес на идеји да је човек постао од мајмуна“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је казао да је све што је створено у том систему пропало и нестало.

„Овдје код нас, шта све није урађено у Црној Гори, колико је предузећа било, колико труда уложено и шта се догодило? Све што је без Божијег благослова оно не може да опстане – пропало је. Исти они који су одузимали од других наводно у име народа, они су онда то што су одузели себи присвојили и данас једна групица људи су постали милијардери. Природно је, ако је човјек од мајмуна, ако се на животињском начелу одвија људска историја, онда је природно да је човјек човјеку вук. Како онда човјек, човјеку може бити брат и вјечни сабрат, ако он није вјечно биће“, казао је Владика Амфилохије.

Он је такође истако да данашња Европа, обезбожени европски народи, у име људских права, отимају једни од других, а исто је дешава и код нас, чиме људску заједницу претварају у џунглу.

„На мјесто жртве за свога брата, отимање и жртвовање брата свога“, казао је он.

„Призвани смо Новом годином Господњом да убијемо у себи мржњу, злобу, а да се помиримо прије свега са Богом. Да опростимо и да тражимо од Бога да и он нама опрости наше грехове и наше преступе. Да би то добили од Бога, морамо једни другима да опростимо. Кроз праштање, кроз помирење ми стижемо и проналазимо прави истински пут, а можда нигдје у Европи у свијету, није потребније у овом тренутку праштање међу браћом него овдје“, истако је он.

„Нажалост садашња власт не гради будућност Црне Горе на помирењу, него гради на крвним осветама, против којих се борио свети Петар Цетињски, гради на братомржњи и на диобама зеленаша и бјелаша, Петровића и Карађорђевића, династичким борбама, на побунама“, упозорио је господин Митрополит.

„Шта су Божићне побуне, 1918.године, 1941. године, па надаље него братоубилачки нагони и покољи, нарочито у Другом свјетском рату? Братоубилаштво је темељ и основа на ком они што тренутно имају власт граде будућност Црне Горе“, поручио је он.

Он је рекао да се некадашње диобе међу братствима, међу племенима данас претварају у идеолошке диобе.

„Претварају се у још више и дубље од тога. Од једног народа стварају се четири народа, од једног језика стварају се четири језика, од једне цркве Божије, која овде живи скоро 2000 година, отпадају испуњени богомржњом и братомржњом. На тим диобама, на начелу „завади па владај“ гради се будућност Црне Горе, Европе и свијета. Све што се на томе гради, проклето је“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Он је додао да то нема будућности.

„Нека буде у име демократије, али то је демократија која се претвара у демонократију, и код нас и широм свијета, у тотеларизам. То је оно што се рађа из таквог једног односа и према Богу и према ближњима и добрима којима нас Бог обдарује“, казао је Митрополит Амфилохије додајући да из тог разлога ова ноћ призива све да окусе хљеб живота, хљеб Божије љубави, да се њоме хранимо.

Извор: Митрополија црногорско-приморска, www.spc.rs