Прва свечана академија у част Светих Ћирила и Методија одржана је у суботу, 4. новембра 2017. године, у цркви Светог Спиридона Чудотворца у Трсту. Програм припреман поводом Дана словенске писмености организовали су Српска православна црквена општина у Трсту, уз подршку Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

На свечаној академији, која је започела поздравном речју протојереја-ставрофора Рашка Радовића, старешине цркве Светог Спиридона у Трсту, наступили су хор храма Светог Ђорђа са Чукарице са диригенткињом Емилијом Милин, Силвана Ручнов, уметница калиграфије, и Катарина Лазаревић, водитељка програма.

Свечаној академији присуствовали су г. Златимир Селаковић, председник Српске православне црквене општине у Трсту, представници Грчке Православне Цркве, као и велики број како наших сународника, тако и италијанских држављана, који су програм испратили са будном пажњом и изовођаче наградили заслуженим аплаузом.

Појањем на свечаној академији, као и дан касније на светој Литургији у велелепној српској цркви у Трсту, а са датим благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, хор храма Светог Ђорђа са Чукарице започиње обележавање јубилеја 85 година од оснивања и 50 година од обнове рада. Тим поводом расписана је аудиција за пријем нових чланова, који би желели да учествују у појању овог најстаријег хорског ансамбла на Чукарици.