Илинданске свечаности у Грмовцу. Епископ сремски Василије началствовао вечерњим богослужењем.

Насеље Грмовац, које су пре 20 година основали Срби протерани са својих огњишта из Хрватске током операције Олуја 1995. године, налази се у саставу Општине Земун. Празничним вечерњем у цркви Светог Илије, чија је градња завршена 2010. године, началствовао је Преосвећени Владика сремски г. Василије. Саслуживали су архијерејски намесник земунски протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, парох новопазовачки јереј Саво Мишановић и протођакон Слободан Вујасиновић.

За певницом су појали протојереј-ставрофор Гавро Милановић, архијерејски намесник подунавски и парох сремско-каменички; Љубомир Милановић, диригент певачког друштва Сион из Сремске Каменице, и јереј Владимир Милановић, парох грмовачки и старешина храма Светог Илије.

Током вечерње службе христољубивом народу обратио се Преосвећени Владика г. Василије и честитао навечерје празника, казвши да је и ово вечерашње окупљање једно знамење да не треба да заборавимо прошлост, већ да је у срцу негујемо.

Цркви Светог Илије у Грмовцу владика Василије уручио је крст којим ће свештеник Владимир Милановић благосиљати верни народ.

У заједници са Српском православном црквеном општином Грмовац, Удружење грађана Грмовац организовало је по први пут Илинданске свечаности.

Празнично окупљање показује да и поред трагедије коју су наши људи доживели деведесетих година 20. века и остали без најближих, без имовине, права на потраживање свега што је било њихово, они нису клонули духом, него су се скућили и притом, поред бројних проблема, упркос свему, имају вољу за животом.

У овом насељу има много незавршених домова, јер нису све инфраструктуре успостављене, па је црква једино место окупљања. Својим звоником високим 35 метара црква скреће пажњу свима и на ово место и на ове људе. Захваљујући нашем народу и бројним приложницима, почев од 2010. године овде се служи Литургија, а народ редовно посећује богослужења. Грмовачка парохија броји око хиљаду верника.

У културно-уметничком програму, који је почео химном Боже правде а потом минутом ћутања за све пострадале, учествовала су културно-уметничка друштва Будућност 1984 из Добановаца, ансамбл Ђурђеви Ступови, певачко друштвоБожури, Драгиша Симић, беседник и певач, организатор бројних културних манифестација певачка група Тромеђа. 

Посебно драги гости за које су врата Грмовца увек отворена јесу чланови фолклорних друштава са Косова и Метохије: КУД Абрашевић из Прилужја, Царица Милица из Великог Ропотова (Општина Ранилуг).

Окупљеним Грмовчанима и гостима обратили су се заменик председника Општине Земун г. Дамир Ковачевић; потпредседник Народне скупштине Србије г. Владимир Маринковић; г. Миодраг Линта, народни посланик у Скупштини Србије и председник Савеза Срба у региону; председник Удружења грађана Грмовац г. Валентин Поповић.

Сабрању присуствовали су представници Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама, помоћник директора др Марко Николић и саветник г. Мирољуб Радосављевић.

З. Зец