Свештеници Епархије будимљанско-никшићке, који су синоћ позивани на информативне разговоре пуштени су. У току је саслушање јеромонаха Николаја (Стаматовића), игумана манастира Златеш код Бијелог Поља.

Протојереј Миливоје Јововић, парох жабљачки је, након молебана и литије, одржане на Жабљаку, синоћ приведен да да изјаву у Центру безбједности Жабљак. У знак подршке свештенику Јововићу, окупили су се грађани Жабљака, а након узимања података прота Миливоје је пуштен.

Слично је била и са протојерејем Александром Крговићем, парохом мојковачким. Он је, по одржаном Молебану и литији, која је прошла кроз Мојковац, био позван на информативни разговор. Истим поводом, изјаве су дали и свештеник Данило Дамјановић, такође, парох мојковачки, као и редари, који су одржавали ред на синоћњој литији у Мојковцу. Протојереј Александар Крговић је пуштен пола сата прије поноћи, након обављеног разговора. Пред мојковачким Центром безбједности, протест због позивања њихових пароха на информативне разговоре, исказали су грађани Мојковца.

Никшићки свештеник протојереј Миодраг Тодоровић, који је синоћ око 22 сата био позван на информативни разговор у Центар безбједности Никшић, пуштен је након обављеног разговора. У пратњи са њим је био адвокат Сава Костић, који је дао изјаву за новинаре:

„Свештеник Миодраг Тодоровић је саслушан у својству грађанина, поводом литије која је одржана у Никшићу. Објаснио је шта се дешавало у оквиру организације, да су испоштоване све мјере НКТ-а, да су ту били редари који су организовали групу да би било мање од 200 људи, да је литија кренула и да је током хода био размак међу грађанима. Није донесено рјешење о задржавању, тужилац се до сад није изјаснио. Сад, вјероватно, треба да се анализира доказни материјал како би се оцијенило да ли, евентуално, постоји извршење кривичног дјела или не“.

„Мишљења сам да не, због ствари које сам раније навео, поготово са стране свештеника Миодрага Тодоровића, а и осталих, и учесника на литији, биле су испоштоване мјере НКТ-а. Велики број грађана се самоиницијативно окупио на Тргу Шака Петровића, који је јавна површина. Свештеници су се за одржавање данашње литије обратили ЦБ Никшић и надлежним државним органима, гдје су уредно пријавили одржавање литије. Од надлежних државних органа није донијето рјешење којим се забрањује одржавање литије, што ће рећи да је било дозвољено. Литија је спроведена у складу са мјерама и прописима, било је испод 200 људи, укључујући свештенике и грађане. Како и зашто полиција није обезбјеђивала, и била на раскрсницама, то не знам, то је питање за њих. Комплексно је, можда, сад на то одговорити, јер се на Тргу Шака Петровића налазио велики број грађана, који се самоиницијативно окупио, поштовао оно што је саопштено од стране свештеника да се морају поштовати мјере НКТ-а. Литија је прошла кроз масу, они су направили пролаз, а литија је као цјелина била одвојена“, навео је Костић.

Парох бјелопољски, Милосав Јовановић, синоћ је позван је да се одмах одазове на информативни разговор у бјепопољски Центар безбједности, након чега је пуштен.

Јеромонах Николај (Стаматовић), игуман манастира Златеш у Томашеву код Бијелог Поља, такође је синоћ био позван ради давања изјаве, само зато што је учествовао у литији, која је мирно и достојанствено прошла кроз Бијело Поље. Како о. Николај није држављанин Републике Црне Горе, он је, по обављеном разговору у бјепопољском ЦБ, морао поћи и до Граничне полиције. Од 9 сати јутрос траје његово саслушање у Суду за прекршаје и пријети му депортовање, као и у случају неколико других свештенослужитеља у Митрополији црногорско-приморској и Епархијама будимљанско-никшићкој и милешевској.

Грађани су се, како синоћ тако и јутрос, окупили испред зграде Центра безбједоности у Бијелом Пољу у знак подршке својим свештеницима.

Извор: Епархија буимљанско-никшићка