На велики празник Светог Николаја Чудотворца, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Драговићу.

Овај дан, када се сећамо величанствених дела врлинског угодника Божјег, Архиепископа мирликијског и великог светитеља, посебно је значајан за сав православни род. -У нашем народу се често каже да Светог Николу слави половина Срба, а друга половина иде код њих на славу. Тако ће се и данас у многим домовима, Божјом милошћу, окупити породице и пријатељи да би у радости и заједничкој молитви прославили име свога заштитника. Свети Николај Чудотворац слави се широм света, где год да има православних људи, њему се моли на разним језицима и на свим континентима. И заиста је чудесно житије његово, препуно дела којима нас је задужио да их се док је света и века радо сећамо, а његово име изговарамо са посебним поштовањем и захвалношћу, поручио је владика Фотије.

-Иако рођен у богатој породици, Свети Николај од ране младости беше незаинтересован за материјално и посвећен Господу. Након смрти родитеља он раздели сиротињи сав свој иметак и тиме започе мноштво добрих дела због којих је остао довека запамћен по својој скромности и милосрђу. По промислу Божјем он би изабран за архиепископа града Мира у Ликији, а у време гоњења хришћана под Диоклецијаном и Максимијаном би бацен у тамницу, али је и тамо људе поучавао закону Божијем. Би познат као велики заштитник истине Божије, али и борац за правду међу људима, па тако у два маха по три човека спасе од незаслужене смртне казне. Још за живота људи су га сматрали светим и молили од њега помоћ у разним невољама, а он им се увек радо одазивао, те се многима јављао у сну и на јави. Лице овог чудотворца сијало је посебном светлошћу и сама његова појава била је довољна да међу људе унесе утеху и мир. Упокоји се овај светитељ у старости, али духом остаде међу људима до дана данашњег као светао пример архијерејима и свештенослужитељима да буду чувари вере,  својим животом и учењем у свему први у стаду, а за све вернике да буду истински хришћани, благи и милостиви и носе бремена једни другима како би испуњавали закон Христов, беседио је Владика.

Епископ Фотије честитао је крсну славу игуману манастира Драговића Варсонуфију (Рашковићу) и свима који славе Светог Николу и поручио да се увек угледамо на овог великог светитеља који је био за оне који путују сапутник, за болесне исцелитељ, за сиромашне заступник и у свему свет да би нас за Христа задобио.

Извор: Епархија далматинска, www.spc.rs